Za udruženja nacionalnih manjina 30 miliona dinara

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić potpisao je danas u Beogradu ugovore sa predstavnicima 91 udruženja nacionalnih manjina kojima će biti dodeljena sredstva iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine u ukupnom iznosu od 30 miliona dinara.

Kako navode iz Vlade Republike Srbije, Ružić je ukazao na to da je ovo treća godina kako resorno ministarstvo dodeljuje sredstva iz tog fonda, koja su iz godine u godinu sve veća.

“Počeli smo sa skromnih milion i osamsto hiljada dinara 2017. godine, prošle godine to je bilo 21 milion i 800 hiljada dinara, a ove godine je reč o 30 miliona dinara”, rekao je Ružić i dodao da su se ove godine prijavila 372 udruženja, a da su sredstva odobrena za 91 projekat.

Kao prioritetna oblast finansiranja iz Fonda za nacionalne manjine ove godine odabrana je kultura, dok je prethodne dve godine to bilo informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

Ministar je ocenio da je to veoma značajno, imajući u vidu činjenicu da je negovanje i afirmisanje kulturnih vrednosti nacionalnih manjina vrednosni iskorak koji je srpsko društvo uvek činilo.

Za srpsko društvo nacionalne manjine su dragocenost, rekao je Ružić i podsetio na to da u našoj zemlji oko 13 odsto ukupnog broja stanovništva čine pripadnici nacionalnih manjina.

Ministar je podvukao da se 2018. godina može nazvati godinom nacionalnih manjina, imajući u vidu to da je donešen set zakona kojima se značajno unapređuju mogućnosti za ostvarivanje prava pripadnika nacionalnih manjina, kao i to što su 4. novembra prošle godine održani izbori za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Tanjug

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar