a

Novinari i pravosuđe o slobodi medija

U Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu održana je jednodnevna međunarodna konferencija „Mediji i pravosuđe – partneri ili suparnici“. Glavni uvodničari su bili ambasadorka Australije u Beogradu Rut Stjuart i zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot.

This image has an empty alt attribute; its file name is 588-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 589-1024x683.jpg

Rut Stjuart je rekla da u australijskom ustavu čak ni ne postoji posebna odredba o zaštiti novinara, ali se novinarska struka poštuje i smatra delom podrazumevajućeg se društeno prihvatljivog političkog kodeksa. Ona je, takođe, navela da su slobodni i odgovorni mediji i nezavisno pravosuđe stubovi demokratije i garanti demokratskog društva.

This image has an empty alt attribute; its file name is 590-1024x683.jpg

Zamenik šefa Misije OEBS-a Džozef Melot je istakao da OEBS podržava sve inicijative za slobodu medija, da je bezbednost novinara jako bitna, jer kako je rekao, kada su novinari na meti, svi građani su ugroženi. On je podržao sve što je do sada urađeno na slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i dodao da u drugim slučajevima napada i pretnji novinarima nije bilo nekog velikog napretka.

This image has an empty alt attribute; its file name is 591-1024x683.jpg

Zatim je govorio predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, koji je upozorio na problem tabloida ili kao je naveo „medijskih revolveraša“ koji zagađuju medijski prostor, ali i na ljude iz pravosuđa koje se s razlogom nazivaju „slugama režima“.

Bodrožić je, takođe, rekao da je kao urednik „Kikindskih“ morao tri puta da traži pravdu van granica zemlje, jedan put u Njujorku, i upozorio da je bilo slučajeva da su sudije podlegle uticaju političkih moćnika. Ipak, rekao je, ohrabruje formiranje radne grupe za bezbednost novinara, gde ima razumnih ljudi sa obe strane.

This image has an empty alt attribute; its file name is 592-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 593-1024x683.jpg

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Norbert Šinković (NDNV) rekao je da mediji i pravosuđe moraju raditi zajedno. Po njemu, bezbednost novinara je pitanje bezbednosti same društvene zajednice.

This image has an empty alt attribute; its file name is 594-1024x683.jpg

Govorio je i Dejan Stojanović iz Ministarstva informisanja i kulture, koji se osvrnuo na Medijsku strategiju i mere koje preduzima Vlada za poboljšanje novinarskog položaja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 595-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 596-1024x683.jpg

U tom delu skupa predstavljen je priručnik „Mediji i pravosuđe“ namenjen sudijama, tužioca i advokatima, čiji je autor Nedim Sejdinović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 597-1024x683.jpg

Drugi deo skupa protekao je delom i u razmatranju teze koju je izneo advokat Željko Tomanović, koji je izneo tvrdnju da imamo loše pravosuđe i loše sudstvo, ali i dobre i poštene sudije i novinare, i da je pravosuđe uprkos svemu tome najbolji deo sistema u odnosu na izvršnu i zakonodavnu vlast. S tom tezom se uglavnom složio novinar i glavni urednik Bete, Dragan Janjić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 598-1024x711.jpg

Tu je Veran Matić iz ANEMA (Asocijacija nezavisnih elektronskih medija) izneo iskreno svoja iskustva sa suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije i sa sedmogodišnjom policijskom zaštitom koja mu je bila dodeljena zbog pretnji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 599-1024x659.jpg

Potom je Veljko Milić, izvršni direktor NDNV, predstavio priručnik „Mediji i pravosuđe“ namenjen novinarima i medijskim radnicima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 600-1024x683.jpg

Poslednji deo konferencije bio je posvećen podizanju nivoa bezbednosti novinara i bio je nazvan „Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara-dometi, rezultati i problemske tačke“ na kome su svoja viđenja i iskustva izneli predstavnici tužilaštva, sudova, advokature fondacija i novinarskih asocijacija, kao i zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Konferenciju su vodili novinari Nedim Sejdinović i Sanja Kljajić, a organizovala je misija OEBS-a, Ambasada Australije u Beogradu i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 601-1024x674.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 602-1024x683.jpg

Osim novinarskih ekipa, gde je bio i FAR, predstavnika strukovnih organizacija i udruženja, njoj je prisustvovao i deo diplomatskog kora, među kojima i prvi sekretar Ambasade Republike Bugarske u Beogradu Sergej Andreev.

S. Aleksić, Beograd

Foto: Igor Milatović

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar