a

Uspešan nastup bosilegradskih folklorista na festivalu „Bogatstvo različitosti“ u Kragujevcu

Folklorna društva bugarske, bunjevačke, slovačke i rumunske nacionalne manjine, kao i predstavnici domaćina oduševili su publiku na festivalu „Bogatstvo različitosti“, koji je od 27. do 29. septembra održan u Kragujevcu.

U sali kragujevačkog teatra 27. septembra svoje igre i običaje predstavili su najpre domaćini. Nakon toga su nastupila kulturno-umetnička društva „Stalaja“ iz Ovče, predstavnici rumunske nacionalne manjine; „Kolo“ iz Subotice, čiji su članovi predstavnici bunjevačke manjine; Folklorni sastav Ustanove Centar kulture „Bosilegrad“, kao predstavnici bugarske nacionalne zajednice i slovačko kulturno-umetničko društvo „Heroj Janko Kmelić“ iz Nove Pazove, koga čine predstavnici Slovaka u Srbiji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 639-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 640-1024x683.jpg

Publika je tokom dva sata programa uživala i aplaudirala svim društvima, koja svojom raznolikošćom čine pravo kulturno bogatstvo Srbije.

Narednog dana, 28. septembra, defile učesnika prošao je ulicama Kragujevca, da bi u centru grada publici prikazali još jedan koncert na otvorenom, gde su dočekani sa velikim oduševljenjem.

This image has an empty alt attribute; its file name is 641-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 642-1024x683.jpg

Zadovoljstvo nije krila i direktorka Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Zorica Milošević, koja se zahvalila manjinama što postoje, jer sva ta različitost čini bogatstvo kojim se ponosi Srbija. Takođe je zahvalila Ministarstvu kulture i informisanja što podržava ovaj projekat, koji se u Kragujevcu realizuje svake druge godine.

Za sve učesnike festivala organizovano je razgledanje znamenitosti Kragujevca, a nakon toga i zajedničko druženje.

Ovu kulturnu manifestaciju organizovao je Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, a projekat je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

B. Ivanov

Foto: Božidar Ivanov

Napisao/la

Božidar Ivanov je rođen 1970. godine. Iako ekonomista po profesiji, potpuno se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u Ustanovi Centar kulture Bosilegrad u organizacionoj jedinici Radio-televizija Bosilegrad od 1998. godine, gde kao novinar-voditelj već 18 godina učestvuje u stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-voditelj od 1998. do 2016. godine u Radio Bosilegradu iza koga stoje sati i sati emisija, reportaža, intervjua... Saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Fokus, Televizije 017 i Bugarskog nacionalnog radija. Član NUNS-a, dobitnik novinarskih priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima. Učesnik na svim BBC-ovim školama i aktivni učesnik u očuvanju informisanja na bugarskom jeziku preko Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Republike Srbije u predhodna dva saziva.

Bez komentara

Ostavi komentar