a

Do Nove godine u Poganovo novim asfaltom

Pre desetak dana počela je druga faza radova na putu od Željuže, odnosno Dimitrovgrada, do Poganova.

Pomoćnik predsednika opštine za komunalnu delatnost i putnu infrastrukturu Žan Conević, od koga je FAR dobio informaciju, kaže da se u ovim danima koji pogoduju radovima izvodi proširenje trase postojećeg puta, čiji će kolovoz ubuduće biti širok tri i po metra, a zajedno sa obostranim bankinama četiri i po metra.

Vremenski uslovi su pogodni, a mehanizacija i radnika je na gradilištu dovoljno, pa ne bi bilo iznenađenje da se posao, od proširenja, dodatnog nasipanja i valjanja, pa sve do asfaltiranja, završi i pre zacrtanog roka – 31. decembra, kaže Conević.

This image has an empty alt attribute; its file name is 11-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 12-1024x683.jpg

On napominje da će uz put biti uradjeni i kanali i propusti za odvođenje atmosferskih voda, kako bi se zaštitio od spiranja i erozije. Na putu će biti stavljen asfalt debljine šest do sedam santimetara. Radove izvodi pirotsko predezeće „AD Drumovi“, a izgradnja preostale deonice duge nešto preko šest kilometara i šesto metara, koštaće oko 85 miliona dinara. Sredstava su obezbedjena iz Republičkog fonda za puteve.

Kada bude zavšen, put do Poganova i Poganovskog manastira će za više nego duplo skratiti distancu do Dimitrovgrada, pomoći dalji razvoj turizma u tom delu opštine, pomoći oživljavanju Planinice i Banskog Dola i isto tako olakšati putovanje do Trnskih Odorovaca, Dragovite, Zvonačke Banje, pa i Babušnice.

S. Aleksić

Foto: Žan Conević

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar