Bratimljenje folkloraca iz Haskova i Niša: Mladi ne znaju za granice

Niški Centar tradicionalne kulture i duhovnosti „Vuk Stefanović Karadžić“ i Folklorni ansambl “Zlatna Trakija“ iz bugarskog grada Haskova potpisali su sinoć u Nišu Povelju o bratimljenju. Ova dva udruženja, koja okupljaju pre svega mlade zaljubljenike u igru i pesmu, ozvaničili su na taj način saradnju i prijateljstvo, koje, između njihovih umetničkih rukovodilaca i dela članova traje već 12 godina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 139-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 140-1024x683.jpg

– Kulturna saradnja ovakvih udruženja, kao i kulturna saradnja uopšte, veoma je važna za unapređenje odnosa između dva naroda. Veoma sam srećan što su ova dva udruženja uspostavila ovako blisku saradnju, i to ne samo povodom festivala „Radost Evrope“, od koga je sve počelo, već i kroz druge festivale i susrete. Reč je pre svega o saradnji između dece, a deci pripada budućnost i ona ne znaju ni za granice, ni za prepreke – rekao je Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu, gde je danas održan prijem za male „folkloraše“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 141-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 142-1024x683.jpg

Mlađani članovi „Zlatne Trakije“ su u konzulat stigli nakon sinoćnog nastupa u Niškom kulturnom centru, kao i prethodnog nastupa na jubilarnoj 50. Međunarodnoj manifestaciji dece “Radost Evrope” u Beogradu, gde su, kako se moglo čuti, bili “zvezde završne večeri”. U Nišu se, inače, održava neka vrsta nastavka “Radosti Evrope” – Susreti prijateljstva, koji traju 12 godina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 143-683x1024.jpg

– Tradicija “Radosti Evrope”, kao i njenog “nastavka” u Nišu, je da deca ni u Beogradu ni u Nišu ne spavaju po hotelima, već kod svojih drugara. U Nišu su, recimo, decu iz Bugarske, kao iz Makedonije i Francuske, koja su nastupala u okviru manifestacije, ove godine ugostili vršnjaci iz osnovnih škola “Njegoš”, “Kole Rašić” i “Sveti Sava” – kaže Miljko Petrović, umetnički rukovodilac Centra „Vuk Stefanović Karadžić“ .

This image has an empty alt attribute; its file name is 144-683x1024.jpg

Umetnički rukovodilac “Zlatne trakije” Zlatka Timonova dodaje da je “veoma zahvalna za topli doček dece iz Haskova u Beogradu i Nišu”.

– Postoje prijateljstva između naših članova i njihovih vršnjaka u Beogradu koja traju 12 godina, odnosno od kada smo prvi učestvovali na “Radostima Evrope”. Neka od tih prijateljstava više i nemaju veze sa udruženjima iz kojih ti mladi dolaze, oni se međusobno posećuju i druže mimo nas. I deca iz Haskova koja dolaze u Niš su kao braća i sestre sa svojim malim domaćinima u ovom gradu – kaže ona.

This image has an empty alt attribute; its file name is 145-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 146-1024x683.jpg

Petrović i Timonova preciziraju da je ova vrsta prijateljstva uspostavljena pre 12 godina, kada je “Zlatna trakija” nastupala na “Radosti Evrope” u Beogradu, gde je dobila poziv da “produži za Niš” i u ovom gradu izvede deo svog programa. Onda su oni pozvali svoje domaćine da nastupe na međunarodnom etno festivalu “Deca Balkana sa duhovnošću u Evropi”, u Mineralnoj banji Haskovo, što se potom ponavljalo iz godine u godinu.

“Zlatna trakija” je, pak, sva tri puta kada je dolazila na “Radost Evrope” u Beogradu “produžavala” za Niš, da “doigra i dopeva”. Prijatelji iz dva udruženja imali su i zajednički nastup pre tri godine, u Sarajevu, na međunarodnom festivalu “Ilidža”.

– Aktuelno bratimljenje će imati i praktične posledice. Omogućiće nam da ubuduće konkurišemo zajedničkim projektima na različitim konkursima. Biće to jedna nova faza u našim odnosima, kojom ćemo još intenzivnije doprineti kako predstavljanju kultura naša dva naroda, tako i kulturnoj saradnji između nas – kažu Timonova i Petrović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 147-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 148-1024x683.jpg

Timonova je, kaže, između ostalog, zahvalna konzulatu Bugarske u Nišu jer svake godine ugošćava članove njenog ili drugih ansambala iz Bugarske koji učestvuju na “Radost Evrope”. “I Petrović je”, dodaje, “veoma zadovoljan jako dobrom saradnjom” sa ovim konzulatom, podsećajući pri tom da je njegovo udruženje imalo više od 70 uspešnih nastupa u Bugarskoj.

KO SU ONI?

Folklorni ansambl „Zlatna Trakija“ osnovan je 1992. godine, kao nastavak tradicije postojećeg dečjeg i omladinskog ansambla “Trakijanac”. Ansambl je formiran kao folklorni blok koji se sastoji od dve formacije – dece i omladine. Ima više od 100 članova, uzrasta od pet do 30 godina. Repertoar ansambla obuhvata pesme i plesove iz svih etnografskih oblasti Bugarske. Od svog osnivanja, ansambl „Zlatna trakija“ izvodi solističke koncerte na sve opštinske praznike i širi slavu bugarskog folklora ne samo u zemlji, već i u inostranstvu. Učestvovao je na međunarodnim takmičarskim festivalima u Rumuniji, Ukrajini, Srbiji, Republici Kipru, Italiji Sardiniji, Grčkoj, Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i drugima. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Centar tradicionalne kulture i duhovnosti “Vuk Stefanović Karadžić” je osnovan 2017. godine. U okviru centra radi folklorni ansambl, ženska pevačka grupa i narodni orkestar. Folklorni ansambl ima dečiji i omladinski ansambl. Od osnivanja do danas ansambl je nastupao u Beogradu, Novom Sadu, Štipu, Oreovici (Makedonija), Mineralnoj Banji Haskovo (Bugarska), Višegradu, Rogatici (BiH, Republika Srpska), Gmundenu (Austrija), Budvi i Podgorici (Crna Gora), Sarajevu, Hadžićima i Kaknju (Bosna i Hercegovina).

Osvojio je nekoliko nagrada, među kojima su i dve specijalne nagrade Međunarodnog dečijeg etno festivala “Deca Balkana sa duhovnošću u Evropi” u Mineralnoj Banji Haskovo u Bugarskoj.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar