a

Počelo obeležavanje Dečje nedelje, održana svečana sednica Učeničkog parlamenta

Brojnim aktivnostima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama počelo je obeležavanje Dečje nedelje pod motom “Da pravo svako – dete uživa lako”, koja će trajati do 13. oktobra.

U okviru Dečje nedelje u centru pažnje danas u Dimitrovgradu bila je sednica Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima koja je održana u sali Skupštine opštine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 131-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 132-1024x683.jpg

Na ovom svojevrsnom zasedanju prisustvovali su učenici škole ”Hristo Botev”, članovi školske uprave, direktorka Katarina Simeonov, kao i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Predsednica Učeničkog parlamenta Staša Donkov upoznala je đake i goste sa ulogom i značajem Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima, dok je prezentaciju na temu “Konvencija o pravima deteta” održala Una Mančev.

This image has an empty alt attribute; its file name is 133-1024x683.jpg

Predsednik opštine Vladica Dimitrov je odgovarao na pitanja učenika, a razgovaralo se o problemima mladih, rekonstrukciji dvorišta škole, tehničkom opremanju pojedinih kabineta i uvođenju đačkih uniforma. Dimitrov je naglasio da će u narednom periodu opštinski Fond za mlade biti povećan. Planirani su i okrugli stolovi, a sve u cilju ostanka mladih u gradu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 134-1024x683.jpg

“Očekujemo da će opština više pažnje posvetiti mladima, jer sve više njih odlazi. Uloga našeg parlamenta je da zastupa želje učenika pred vlastima i direktorkom i želimo da i mi iznesemo probleme sa kojima se suočavamo” – rekla je predsednica Učeničkog parlamenta Staša Donkov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 135-1024x683.jpg

Nastavnica građanskog vaspitanja Slađana Ivanov je izjavila za medije da su deca veoma dobra i poslušna i da problemi treba da se rešavaju zajedničkim snagama u saradnji sa lokalnom samoupravom i upravom škole.

This image has an empty alt attribute; its file name is 136-1024x683.jpg

Učenički parlament osnovne škole je oformljen pre desetak godina kada je to bilo i zakonom predviđeno, a čine ga učenici 7. i 8. razreda, odnosno, po dva đaka iz svakog odeljenja, rekla je Katarina Simeonov i dodala:

“Pošto je sve manji broj đaka, mi radovima Učeničkog parlamenta pridodajemo i aktivnosti Vršnjačkog tima. Posebna draž u radu parlamenta je što se prva sednica upravo održava u Skupštinskoj sali, kada nam se pridružuju predstavnici lokalne samouprave, koje naši školarci upoznaju sa njihovim potrebama i problemima. Želja nam je da se deca zaista uče demokratiji i učestvuju u parlamentarnom životu, a ona kroz nastavu građanskog vaspitanja uče da uvažavaju i prepoznaju tuđe potrebe i osećanja”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 137-1024x683.jpg

Tokom trajanja Dečje nedelje predviđene su mnogobrojne aktivnosti – likovne radionice, dečje predstave, maskembal, šeširijada, druženje sa predškolarcima i igranka.

T. Petrov

Foto: T. Petrov

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar