Počelo obeležavanje Dečje nedelje, održana svečana sednica Učeničkog parlamenta

Brojnim aktivnostima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama počelo je obeležavanje Dečje nedelje pod motom “Da pravo svako – dete uživa lako”, koja će trajati do 13. oktobra.

U okviru Dečje nedelje u centru pažnje danas u Dimitrovgradu bila je sednica Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima koja je održana u sali Skupštine opštine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 131-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 132-1024x683.jpg

Na ovom svojevrsnom zasedanju prisustvovali su učenici škole ”Hristo Botev”, članovi školske uprave, direktorka Katarina Simeonov, kao i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Predsednica Učeničkog parlamenta Staša Donkov upoznala je đake i goste sa ulogom i značajem Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima, dok je prezentaciju na temu “Konvencija o pravima deteta” održala Una Mančev.

This image has an empty alt attribute; its file name is 133-1024x683.jpg

Predsednik opštine Vladica Dimitrov je odgovarao na pitanja učenika, a razgovaralo se o problemima mladih, rekonstrukciji dvorišta škole, tehničkom opremanju pojedinih kabineta i uvođenju đačkih uniforma. Dimitrov je naglasio da će u narednom periodu opštinski Fond za mlade biti povećan. Planirani su i okrugli stolovi, a sve u cilju ostanka mladih u gradu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 134-1024x683.jpg

“Očekujemo da će opština više pažnje posvetiti mladima, jer sve više njih odlazi. Uloga našeg parlamenta je da zastupa želje učenika pred vlastima i direktorkom i želimo da i mi iznesemo probleme sa kojima se suočavamo” – rekla je predsednica Učeničkog parlamenta Staša Donkov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 135-1024x683.jpg

Nastavnica građanskog vaspitanja Slađana Ivanov je izjavila za medije da su deca veoma dobra i poslušna i da problemi treba da se rešavaju zajedničkim snagama u saradnji sa lokalnom samoupravom i upravom škole.

This image has an empty alt attribute; its file name is 136-1024x683.jpg

Učenički parlament osnovne škole je oformljen pre desetak godina kada je to bilo i zakonom predviđeno, a čine ga učenici 7. i 8. razreda, odnosno, po dva đaka iz svakog odeljenja, rekla je Katarina Simeonov i dodala:

“Pošto je sve manji broj đaka, mi radovima Učeničkog parlamenta pridodajemo i aktivnosti Vršnjačkog tima. Posebna draž u radu parlamenta je što se prva sednica upravo održava u Skupštinskoj sali, kada nam se pridružuju predstavnici lokalne samouprave, koje naši školarci upoznaju sa njihovim potrebama i problemima. Želja nam je da se deca zaista uče demokratiji i učestvuju u parlamentarnom životu, a ona kroz nastavu građanskog vaspitanja uče da uvažavaju i prepoznaju tuđe potrebe i osećanja”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 137-1024x683.jpg

Tokom trajanja Dečje nedelje predviđene su mnogobrojne aktivnosti – likovne radionice, dečje predstave, maskembal, šeširijada, druženje sa predškolarcima i igranka.

T. Petrov

Foto: T. Petrov

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar