a

Besplatni skrining mamografski pregledi od 14. oktobra u Dimitrovgradu

Žene uzrasta od 50 do 69 godina moći će da obave basplatan skrining mamografski pregled od ponedeljka, 14. oktobra, do sredine novembra. Pripadnice lepšeg pola koje su van ove ciljne grupe, takođe će moći da se podrvgnu snimanju, ali samo u slučaju postojanja medicinskih indikacija i sa uputom izabranog lekara.

Pokretni skrining mamograf biće stacioniran u dvorištu Doma zdravlja. Preglede će vršiti obučeni radiološki tehničari iz Centra za radiologiju Kliničkog centra u Nišu, radnim danima i subotom od 09:00 do 15:00 časova. Ovo je za portal FAR rekao specijalista opšte medicine dr Nikola Jordanov.

Jordanov kaže da za mamografski pregled nije potrebna overena zdravstvena knjižica, već samo lični dokument, a kako naglašava dnevno će moći da se pregledaju najviše 40 žena, dok će rezultati snimanja biti dostavljeni poštom na kućnu adresu pacijentkinja, u periodu od dve do tri nedelje.

Prema njegovim rečima, posebna priprema za pregled nije potrebna, a savetuje se redovno održavanje higijene i uklanjanje dlačica iz pazušne regije. On ističe da na dan pregleda ne treba koristiti dezodorans, kreme, losione ili talk jer utiču na oštrinu mamografske slike. Jordanov dodaje da pre početka snimanja, pacijentkinja treba obavestiti rendgen tehničara na tegobu koju ima, na određene promene na koži, kao i na implante, ukoiliko su ugrađeni.

Mamografija je rendgensko snimanje dojki i najsenzitivnija dijagnostička metoda za rano otkrivanje karcinoma, kojom se može uočiti tumor, dok je u početnom preinvazivnom stadijumu, milimetarske veličine, kada se ne može napipati.

Mamografija koristi jonizujuće X zračenje. Doze zračenja koju dojke prime prilikom snimanja su na nivou zračenja koje se primi prilikom višečasovne vožnje avionom. Eventualne posledice od primljenog zračenja su minimalne, a korist koju žena ima od ovog pregleda je višestruka, Ultrazvuk ne može zameniti mamografiju i njegova uloga je da dopuni mamografski pregled.

A. Todorov

Foto: Vladimir Krojf Zaharijev

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar