a

Trgovci i IT stručnjaci najtraženiji na tržištu poslova u Srbiji

Na tržištu poslova u Srbiji, prema podacima Infostuda, u poslednjih osam meseci ove godine i dalje su najtraženiji trgovci, IT stručnjaci i mašinci, objavljuje RTS. Kao i prethodne godine, najteže je doći do frizera, kuvara, zidara i stolara.

Sa porastom broja oglasa na vodećem sajtu za zapošljavanje u Srbiji, povećao se i broj kandidata koji su konkurisali, te se od januara do avgusta javilo više od 172.000 kandidata.

Kategorije poslova u kojima su oglasi najčešće objavljivani su: trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika.

U IT oblasti najtraženiji su: JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support, NET Developer i PHP Developer, a van ovog sektora prodavac, komercijalista, vozač, magacioner, telefonski operater i administrativni radnik.

Na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme je i dalje najteže doći do kadrova kao što su frizeri, kozmetičari, kuvari, mesari, pekari, armirači, zidari, autolimari, metaloglodači i stolari.

Analiza pokazuje da je srednja stručna sprema bila traženija u odnosu na završen fakultet i visoku školu.

Izvor: T. Petrov (izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar