a

VIDEO: Dimitrovgrad ponovo Caribrod, rezultat do kraja godine

Opštinsko veće je danas na vanrednoj sednici usvojilo predlog odluke o pokretanju inicijative da se izmenom zakona Dimitrovgradu promeni ime u Caribrod. Po rečima Vladice Dimitrova, predsednika opštine Dimitrovgrad, da bi se ova inicijativa sprovela biće neophodno da Skupština opštine tokom sledeće nedelje usvoji ovaj nacrt odluke. Zatim, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave treba u nacrtu izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji R. Srbije da unese naziv Caribrod kao ime naseljenog mesta i katastarske opštine za koje se sada koristi naziv Dimitrovgrad, i da na kraju ovaj Zakon sa ovakvim izmenama bude usvojen u Narodnoj skupštini, što se očekuje do kraja ove godine.

Inicijative za vraćanje istorijskog imena koje je dekretom promenjeno davne 1950. godine, pokretane su i ranije, ali bezuspešno. Referendumi koji su organizovani 1996. i 2004. godine nisu bili validni jer za promenu nije glasala apsolutna većina, iako se većina učesnika referenduma tada opredelila za vraćanje imena Caribrod. Nakon toga, usledile su dve odluke Skupštine opštine Dimitrovgrad, jedna iz 2008. i druga iz 2015. godine. Obe odluke su tada upućene organima državne uprave. Te odluke nisu uslišene, ali je 16. februara ove godine postavljena nova tabla na ulazu u Skupštinu opštine sa dvojezičnim natpisom, na kojoj je na srpskom ispisano „Dimitrovgrad“, a na bugarskom „Caribrod“. Korišćenje imena „Caribrod“ omogućeno je pod formom „upotrebe tradicionalnih naziva jedinica lokalne samouprave, naseljenih mesta i drugih geografskih naziva na jeziku nacionalne manjine”, koju omogućava Zakon o službenoj upotrebi jezika. Potom je usledila izmena statuta opštine kojom je i zvanično omogućeno korišćenje imena Caribrod za ispisivanje naziva naseljenog mesta na bugarskom jeziku.

Očekivanje lokalnih vlasti je da će ovog puta istorijsko ime biti vraćeno u potpunosti jer je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokazalo spremnost da u nacrt izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji zaista uvaži treću po redu inicijativu Skupštine opštine Dimitrovgrad.

Što se tiče troškova koji bi mogli da se pojave usled neophodnosti izmene dokumenata građana, Vladica Dimitrov je naglasio da će Opština Dimitrovgrad snositi sve „zavisne“ troškove, te da građani neće biti dodatno finansijski opterećeni ovom odlukom.

Pogledajte izjavu Vladice Dimitrova koju je dao medijima nakon završetka sednice Opštinskog veća.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj i montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
oktobar 2019

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar