Nišville ukida volonterski program

Više od 350 mladih neće imati mogućnost volontiranja na sledećem Nišvillu 2020. godine, jer Festival ne uspeva da realizuje finansijski plan zbog nezainteresovanosti sponzora, donatora i Ministarstva omladine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 344-1024x683.jpg

Volonterski program u potpunosti je opravdao očekivanja organizatora prethodnih godina u realizaciji omladinskog aktivizma i edukacije mladih, jačanja kolektivnog duha i liderstva, kao i usmeravanja mladih ka pravim vrednostima umetnosti i kulture.

Na žalost, pokazalo se da projekat volonterizma nije ekonomski održiv, a nije ni naišao na razumevanje Ministarstva omladine i sporta, koje poslednjih godina na aktuelnim konkursima nijednom nije podržalo projekat volontera Nišvila, i nije dalo čak ni prelaznu ocenu jednom od najuspešnijih volonterskih timova u Srbiji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 345-1024x683.jpg

Nišvil je prethodnih 10 godina uložio 30 miliona dinara u razvoj ovog projekta kroz dvanaestodnevni smeštaj, ishranu, oblačenje, opremanje i edukaciju 3.500 članova volonterskog tima.

Volonteri su značajno pomogli organizaciji rada festivala, ali zbog konstantnih problema realizacije budžeta festivala, analize su pokazale da se taj deo poslova u organizaciji može sprovesti sa trostruko manje finansijskih sredstava angažovanjem honorarnih saradnika i saradnjom sa fakultetima umetnosti.

This image has an empty alt attribute; its file name is 346-1024x683.jpg

Nišvil se zahvaljuje svim volonterima koji su prethodnih godina ulepšali sliku festivala i obezbediće narednih godina po 100 ulaznica za volontere sa najdužim volonterskim stažom na festivalu. Takođe, Nišvil će pokušati da smanjenjem i drugih troškova, pa i ukidanjem dela besplatnih programa, zaštiti bar nivo i kvalitet glavnog festivalskog programa, ne bi li nekako uspeo da opstane u top 10 evropskih džez festivala, gde ga je svrstao londonski „Gardijan“.

Izvor i foto: Nišville

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar