Protest “Novinari protiv fantoma” održan u Nišu

Nekoliko desetina novinara večeras je u Nišu podržalo beogradski protest pod nazivom „Novinari protiv fantoma“, čiji su povod napadi, pritisci i zastrašivanja novinara Televizije N1.

U protesnom okupljanju u niškom Media reform centru učestvovali su i predstavnici pojedinih nevladinih organizacija i opozicionih stranaka, kao i građani.

Gordana Bjeletić, urednica internet portala Južne vesti, kazala je da je do sada bilo mnogo napada na novinare, ali da je bacanje 500 letaka na Televiziju N1 u toku noći najopasniji od svih jer se “vidi veliki nivo organizacije”.

– Za nas kao novinare, ali i za državu je jako bitno da se sazna ko stoji iza jedne ovakve akcije, kako bi znali da li su i novinari i građani bezbedni – kazala je ona.

Novinarka niškog City radija Ivana Petrović je ocenila da bacanje ovih letaka u toku noći “nije akt usamljenog ludaka, već organizovana akcija, pošto je letke trebalo odštampati, dopremiti i baciti.

Petrović je podsetila i da je novinaru Milanu Jovanoviću zapaljena kuća, u kojoj on i supruga umalo nisu izgoreli, kao i da je ove godine bilo 97 različitih napada na novinare.

Ona je dodala da svako civilizovano i demokratsko društvo brani svoje medije, a da je srpsko društvo anemično, apatično i nezainteresovano.

– Moramo da ga animiramo na akciju, ne smemo pristati na ovaj živi pesak u koji svakodnevno tonemo – rekla je ona.

Zorica Miladinović, dopisnica dnevnog lista Danas iz Niša i portala FAR, kazala je da bi aktuelna, a i svaka druga vlast trebalo da snose političku odgovornost za gušenje slobode informisanja i profesionalnih medija, a njeni pripadnici koji to čine – i krivičnu.

– Ali, velika odgovornost je i na samoj profesiji i esanfu, koji nisu dovoljno uporni, organizovani i efikasni u borbi protiv takvih pritisaka, a za interese profesije – rekla je ona.

Ona je upitala da li je moguće da u Srbiji zbog gušenja medijskih sloboda i pritisaka na profesionalne medije u toku jednog dana ne izađu dnevne novine ili elektronski mediji nekoliko sati ne emituju program, što se događalo u nekim drugim zemljama, i odgovorila negativno.

– Većina onih koji rade novinarski posao u Srbiji “ćuti i trpi” zarad nekog radnog mesta, malih plata i sitnih privilegija. Utoliko je odgovornost novinara koji to ne čine – veća. Naše je da i dalje ne ćutimo, da budemo čuvari vatre i da onima koji ćute pokažemo kako se ovom profesijom treba baviti i kako ona treba da se brani- rekla je Miladinović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 386-1024x683.jpg

Dragan Đorđević, predsednik niškog Odbora za ljudska prava i član Saveta za štampu, ocenio je da je pred medijima, nevladinim sektorom i građanima “duga i teška borba” za slobodu informisanja i profesionalne medije i pozvao novinare na novo okupljanje na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima 2. novembra.

Danijel Dašić, programski direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, ocenio je da današnje vreme u Srbiji podseća na 30-te godine prošlog veka, kada je vladalo pravilo: jedan narod, jedna partija, jedan vođa.

– Mic po mic, mi gubimo delove zdravog društva. Ukoliko nestane i Televizija N1, jedini veliki slobodni medij u Srbiji, nećemo znati šta se dešava i ko je sledeći- kazao je on.

Na protestu su govorili i asistent na departmanu za novinarstvo Filozofskog fakulteta Velibor Petković i potpredsednica Pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković.

Z. M.

Foto: Z. M.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar