Antić, Borisov i Petkova obišli radove na početku gasovoda prema Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Srbije obišao je, sa predsednikom bugarske vlade Bojkom Borisovim i ministarkom energetike Temenuškom Petkovom, radove na teritoriji opština Iskar, Kneža i Orjahovo, koji predstavljaju početak gradnje dela gasovoda prema bugarsko-srpskoj granici.

Kako je saopštilo Ministarstvo energetike, Antić je rekao da je to izuzetno značajan dan za projekat izgradnje Turskog toka koji treba da obezbedi povezivanje tog gasovoda sa Srbijom preko Bugarske. On je takоđe rekao da su Bugari imali dva važna koraka, završetak deonice od granice sa Turskom do njihove velike kompresorske stanice u Strandži, duge 11 kilometara, a da danas zvanično obeležavaju početak izgradnje deonice prema Srbiji.

“Sa apsolutnom sigurnošću možemo da kažemo da će bugarska strana da završi projekat neophodan za snabdevanje Srbije gasom i da će Srbija moći da očekuje isporuke gasa iz ovog pravca tokom 2020. godine”, rekao je Antić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 456-1024x683.jpg

Dodao je da Srbija “vrlo intezivno radi svoju deonicu i da će linijski deo gasovoda završiti do kraja ove godine” i da očekuje da će Bugarska završiti radove u prvoj polovini 2020. godine, kako je dodao, iako malo kasni, ali će intenzivno raditi deonicu do Srbije.

“Drago mi je što mogu da konstatujem da je ovo znak, da je koordinacija aktivnosti koje će u svim scenarijima obezbediti snabdevanje Srbije, Bugarske i Mađarske, gasom, dala sjajne rezultate”, kazao je Antić.

Ocenio je da Magistralni gasovod kroz Srbiju, od bugarske do madjarske granice, “predstavlja ogroman potencijal koji će Srbiju učiniti tranzitnom zemljom”.

“Nema dileme da sve države koje se nalaze na trasi budućeg gasovoda, sprovode aktivnosti u skladu sa planom. To će nam omogućiti da ozbiljno planiramo buduće energetske projekte”, kazao je on, a piše agencija Beta.

Izvor: Beta

Foto: FB Boyko Borissov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar