Planinarski praznik na piramidi u srcu Srbije – Treći jesenji uspon na Rtanj

Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša, Planinarski klub „Železničar“ iz Aleksinca i Planinarsko društvo „Oštra čuka“ iz Sokobanje, zajednički su organizovali treći jesenji uspon na planinu Rtanj, u nedelju, 20. oktobra. Ova akcija, evo već treću godinu zaredom, biva jedna od najmasovnijih u Srbiji, na koju dolaze planinari iz svih krajeva zemlje, ali i iz zemalja u okruženju. Na trećem jesenjem usponu na Rtanj učestvovalo je oko 450 planinara, od kojih najviše iz Niša, oko 200. Organizatori su posebno radosni i na zavidno učešće dece i omladine na ovoj akciji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 458-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 459-1024x683.jpg

Rtanj je čudesna, tajanstvena planina, neobičnog, savršeno piramidalnog oblika, koja se naziva i „otac svih planina“. Ne čudi to, zato što Rtanj, takoreći pravo niodkuta, i ni iz čega, izranja, u svom savršenom obliku piramide, uzdiže se iznad okoline, a čitavih hiljadu kilometara severno od Rtnja, sve do granice Slovačke i Poljske i masiva Visokih Tatri, više planine od Rtnja i više tačke od vrha Šiljak – nema. A opet, Visokim Tatrma počinje masiv Karpata, a Rtnjem – Karpati se završavaju.

Pravi je pogodak i mudar potez bio povučen pre par godina, kada je odlučeno, od strane tri planinarska sportska udruženja sa juga Srbije, da se pokrene jedna ovakva akcija. Spontano, i bez ikakvih uslovaljanja, tako da – svako ko dođe na Rtanj – dobro je došao! Ovakvi sportski događaji, najbolja su promocija zdravog života, planinarstva i rekreacije. Na ovakvim usponima i okupljanjima, novi ljudi, nova deca, zavoleće planinarstvo, poželeće da iznova i iznova pohode lepe i do tada njima nepoznate predele, i tako sticati zdrave navike.

This image has an empty alt attribute; its file name is 460-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 461-1024x683.jpg

I na trećem jesenjem usponu na Rtanj bila su određena dva pravca uspona. Severna trasa vodila je od sela Mirovo, i njome je trebalo savladati čak 1200 metara visinske razlike do vrha Šiljak (1565 metara nadmorske visine). Kada se uzme u obzir reljef planina u Srbiji, severna trasa uspona na Rtanj jedna je od nekoliko najtežih deonica. Učesnici trećeg uspona na Rtanj, pažljivo i savesno su ispratili sva uputstva organizatora, te je nešto više od stotinu planinara, ali potpuno psihofizički spremnih, otišlo na sevrnu stranu Rtnja i izdržalo sve izazove ove deonice. Vodički tim uspeo je da severnom trasom, strmo kroz šumu, preko stena i vidikovaca, pa strmo do glavnog grebena Rtnja, provede sve učesnike.

Južna trasa je ipak znatno lakša, a mnogi kažu i zanimljivija, zato što pruža jedinstveni ugođaj kretanja po stranici pravilne prirodne piramide. Ova trasa počinje u selu Rtanj, i u prvom delu ide kroz šumu, postepeno se penjući do podnožja piramide. Na izlasku iz šume, ukazuje se ovaj jedinstveni prizor – piramida Rtnja neposredno ispred planinara. Uspon na vrh Šiljak vodi preko sedamnaest serpentina rtanjske piramide, od kojih je prva serpentina duža od svih ostalih šesnaest serpentina zajedno! Logično, kako se približavamo vrhu piramide, tako i pojedinačne deonice bivaju sve kraće.

This image has an empty alt attribute; its file name is 462-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 463-1024x683.jpg

Planinari sa severne strane izašli su na vrh Šiljak za tri i po sata, a planinari sa južne za četiri i po sata. Vremenski uslovi tokom celog dana bili su idealni, dan je bio „zlatni jesenji“ ili „miholjski“. Na vrhu Šiljak, u opuštenoj atmosferi i dobrom druženju, na suncu, planinari su proveli sat i po vremena. Potom je izvršen silazak svih planinara, južnom stranom Rtnja, do istoimenog sela.

Uspon na Rtanj pogledajte i u bogatoj fotogaleriji.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Preslap“ Niš

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar