a

Zahvaljujući programu Swiss PRO devet novih usluga u lokalnoj administraciji Dimitrovgrada

Dimitrovgrad, Babušnica, Bela Palanka i Surdulica su samo četiri od 35 lokalnih samouprava koje će zahvaljujući Vladi Švajcarske i programu Swiss PRO još više unaprediti kapacitete za elektronsku upravu i pružanje elektronskih usluga građanima i privredi, navodi se u saopštenju programa Swiss PRO.

Vrednost pomoći koje je namenjena za tu svrhu premašuje 260.000 evra i omogućiće građanima tih opština i gradova da dobiju lakši i brži pristup pravima i uslugama, koje su u nadležnosti lokalne administracije.

Prema rečima Dragana Mančeva, pomoćnika predsednika opštine, za Dimitrovgrad je izdvojena oprema vredna oko 9.000 evra, koja će građanima omogućiti nove IT usluge. To su prijava građevinskoj inspekciji, prijava komunalnih problema, izdavanje potvrde o prosečnom mesečnom prihodu po članu domaćinstva, informacije od javnog značaja, izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige umrlih, prigovor građana, upis u vrtić i stanje poreskog duga, ili ukupno devet novih usluga

Pored sredstava za nabavku opreme, program će pružiti tehničku podršku za razvoj i uspostavlјanje internih procesa, regulativa i upravlјačkih struktura za unapređenje eUprave i pružanje eUsluga građanima i privredi, napominju iz programa Swiss PRO i dodaju da su podršku za unapređenje eUprave i/ili eUsluga dobile lokalne samouprave: Aleksandrovac, Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bor, Čačak, Ćuprija, Dimitrovgrad, Golubac, Ivanjica, Jagodina, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Loznica, Mali Zvornik, Medveđa, Nova Varoš, Novi Pazar, Osečina, Rača, Ražanj, Rekovac, Šabac, Smederevska Palanka, Sokobanja, Surdulica, Svilajnac, Tutin, Vladimirci, Vlasotince, Vrnjačka Banja, Žagubica i Zaječar.

Te lokalne samouprave će kroz odobrene projekte raditi na razvoju eUsluga, poput elektronskog podnošenja zahteva za upis u vrtić ili za poljoprivredne subvencije, prijava vezanih za poreze, izdavanje potvrda, pristup informacijama od javnog značaja i pravnu pomoć, do prijavljivanja komunalnih problema i žalbi građana.

Podržane su i aktivnosti usmerene ka uspostavljanju ili unapređenju elektronskih pisarnica, uvođenju eArhiva, postupanja po osnovu eZUP-a, u cilju poboljšanja efikasnosti lokalne uprave i uštede vremena i novca građanima. Takođe, za 20 projekata je odobrena opciona tehnička podrška, kojom će biti obezbeđena pomoćna tehnologija za osobe sa invaliditetom, kao i uspostavljeni ili unapređeni sistemi za veće učešće građana kroz eUčešće i eRaspravu.

„Vlada Švajcarske i Vlada Srbije, kroz program Swiss PRO nastoje da pruže podršku lokalnim samoupravama u cilju povećanja odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti u obezbeđivanju boljeg pristupa uslugama i pravima svih građana. U saradnji sa relevantnim nacionalnim institucijama, nastavićemo da podržavamo realizaciju projekata kojima se razvijaju eUprava i eUsluge, a ključno je da gradovi i opštine imaju suštinsko vlasništvo nad procesima koje zajedno sprovodimo, kako bi ostvareni rezultati bili i dugoročno održivi“, kaže Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Svi projekti su odobreni u okviru javnog poziva „Da kliknemo zajedno” koji je trajao od 5. jula do 26. avgusta 2019. godine i bio otvoren za 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije, južne jugoistočne i istočne Srbije.

Slobodan Aleksić (izvor: Swis PRO)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar