Danica Ilić: U medijskom mraku Srbije, to svetlo koje gori, zapravo gori uz pomoć društvenih mreža

Gost emisije “Razgovori” portala FAR je Danica Ilić, novinarka i ekspertkinja za digitalne medije i promociju medijskih sadržaja na društvenim mrežama. Ona je novinarstvom počela da se bavi nakon aktivnog učešća u studentskim protestima 1996. i 1997. godine. Tada je prvo počela da radi za Radio B92, a od 2004. živi u Velikoj Britaniji gde je izvesno vreme provela radeći za BBC World Service. Danas je javnost u Srbiji može videti na TV N1 kada izveštava iz Londona.

Danica Ilić je pod pokroviteljstvom Misije OEBS-a u Srbiji boravila u Dimitrovgradu gde je održala dvodnevnu obuku u oblasti digitalnih medija i društvenih mreža sa ciljem jačanja kapaciteta Internet Portala FAR.

Njenu posetu redakciji i studiju portala FAR smo takođe iskoristili kako bi razgovarali o stanju medijskih sloboda, o odnosu društvenih mreža i tradicionalnih medija, kao i o načinima za jačanje građanskog aktivizma u Srbiji.

Upoređujući stanje medija u zemlji i okolnim državama u regionu, ona ocenjuje da je najteža situacija u Srbiji gde su kontrola medijskih sadržaja i uticaj na uređivačku politiku “najjači i najgrozniji”, dodajući da su mehanizmi kontrole nad medijima perfidniji danas u odnosu na period tokom vladavine Slobodana Miloševića.

“Razvojem tehnologije, digitalnih medija i društvenih mreža narod je dobio priliku da on sam reaguje i sam proizvodi medijske sadržaje. Sada imate publiku koja proizvodi medijske sadržaje koji u velikom broju slučajeva nisu profesionalni, ali sama ta lekcija koju tradicionalni mediji moraju da nauče jeste da bolje osluškuju, da budu u boljem kontaktu sa ljudima, sa narodom zbog koga u krajnjoj liniji postoje”, izjavila je Danica Ilić objašnjavajući važnost usklađivanja rada tradicionalnih medija sa promenama u društvu.

Komentarišući odnos tradicionalnih medija i društvenih mreža ona je kazala:

“Smatram da će pobediti profesionalni etički mediji koji će naći spregu između tehnologije i inovacije, ali da zadrže princip da novinari rade za javnost i u javnom interesu, da pokreću teme koje su važne za običnog čoveka”.

Ukazujući na značaj društvenih mreža u jačanju građanskog aktivizma u Srbiji, Danica je navela pokret Odbranimo reke Stare planine ocenivši ga kao nasvetlijim primerom građanskog aktivizma u Srbiji.

Portal “FAR” je iskoristio mogućnost da od nje dobije i informacije i mišljenje o toku, ishodu i eventualnim posledicama procesa izlaska Velike Britanije iz EU.


Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet portal FAR
oktobar 2019

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar