a

Švajcarski studenti žele da pomognu Dimitrovgradu

ETH Univerzitet iz Ciriha priprema projektni predlog kojim namerava da pomogne ruralni razvoj i preduzentičke inicijative u opštini Dimitrovgrad. Tim mladih ljudi sa ovog univerziteta predvođen predavačem Florianom Knausom će 1. novembra održati radionicu sa predstavnicima lokalnih institucija, organizacija i zainteresovanim građanima kako bi bliže odredili tip mera i aktivnosti, kao i vremenske okvire za sprovođenje projekta.

ETH, počev od 2012. godine, na području Dimitrovgrada organizuje dvonedeljne terenske posete za svoje studente tokom kojih oni proučavaju ekološki, ali i društveno-ekonomski sistem ovog kraja. Nakon svakog kursa studenti su Opštini Dimitrovgrad dostavljali izveštaje u kojima su iznosili svoja zapažanja o problemima sredine, ali i predloge mera za poboljšanje stanja u oblasti ekologije, poljoprivrede i turizma.

Tanja Egenberger je tokom prethodne godine diplomirala na ETH Univerzitetu, a jedna je od onih koji su tokom studija proučavali stanje u Dimitrovgradu. Portal FAR je sa njom razgovarao o motivima koji su nju i njene kolege naveli da iniciraju pripremu projekta, i kako će time pomoći ovom gradu i njegovim žiteljima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 498-1024x683.jpg

 Tanja Egenberger

Koji je glavni motiv studenata ETH da iniciraju jedan razvojni projekat u Dimitrovgradu?

Period od osam godina i šest terenskih poseta Dimitrovgradu omogućio nam je da dobro upoznamo područje opštine. Nakon svakog boravka predlagali smo određene mere za oživljavanje regiona. Snažno verujemo u potencijal ovog područja i zato hoćemo sada da napravimo iskorak i pokrenemo jedan projekat. Njegova suština je uspostavljanje asocijacije koja bi podržala sprovođenje mera za oživljavanje Dimitrovgrada.

Koliko je studenata uključeno u pripremu projekta?

Tokom proteklog perioda više od 60 studenata ETH–a je boravilo u Dimitrovgradu, ali trenutno sam samo ja angažovana na pripremi projekta.

Kako ste planirali vaš rad?

Planiramo da proces ima tri faze. Počinjemo radionicom pod nazivom “Hajde da pokrenemo Caribrod” koju organizujemo 1. novembra. Svako ko hoće da učestvuje u procesu je dobrodošao. Planiramo da predstavimo naš projekat i pokažemo slične primere iz drugih delova Srbije, kao i da diskutujemo o idejama za oživljavanje Dimitrovgrada. Nakon toga, namera nam je da razgovaramo o uspostavljanju jedne asocijacije, ali i o tome kako odabrane ideje mogu da budu realizovane. Ponovo ističem da je dobrodošao svako onaj ko želi da uradi nešto pozitivno. Očekujemo da na kraju imamo konkretan projektni predlog. U planu je da tokom decembra finalizujemo projektni zahtev kako bi mogli da počnemo sa sprovođenjem projekta tokom 2020. godine.

Imate li neku poruku za lokalne aktiviste i moguće korisnike projekta koji bi hteli da dođu na sastanke koje organizujete i učestvuju u uobličavanju projekta?
Računamo na vas i vaše učešće zato što ovaj projekat treba da bude pripremljen sa vama i za vas, u suprotnom ne može da bude realizovan. Dođite kako bi zajedno pokušali da menjamo situaciju u Caribrodu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 499-1024x683.jpg

Poster za najavu radionice

This image has an empty alt attribute; its file name is 500-1024x683.jpg

 Studenti ETH Univerziteta tokom rada na Staroj planini

ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) je švajcarski tehnički univerzitet u Cirihu, osnovan 1855. godine na kome danas studira preko 20 hiljada studenata iz celog sveta. Jedan od njih je bio i Albert Ajnštajn, kao i još 19 drugih nosioca Nobelove nagrade. Ovaj univerzitet se ističe po nastojanjima da stvara i predlaže praktična rešenja za mnoge izazove širom sveta. Jedan od takvih je i stanje na području opštine Dimitrovgrad za koji se nadamo da će ETH barem u nekom segmentu života pomoći.

S. Ivanov

Foto: Tanja Egenberger, Sergej Ivanov

Ovaj medijski sadržaj je deo projekta “Život na selu – od sela i za selo”, koji sufinansira opština Dimitrovgrad u okviru javnog poziva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na jezicima koji su u službenoj upotrebi na teritoriji opštine u 2019. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju izražavaju stavove organa, koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar