U Nišu održan 10. festival izvorne muzike nacionalnih manjina i zajednica u Srbiji

Deseti festival izvorne muzike nacionalnih manjina i zajednica u Republici Srbiji “Dani izvorne muzike”održan je sinoć u Nišu.

U sali Svetosavskog doma Saborne crkve pevale su, svirale i igrale izvorne grupe i izvođači koji su predstavljali romsku, bugarsku, češku, slovenačku, makedonsku i vlašku nacionalnu manjinu iz Srbije. Većinsko stanovništvo “zastupalo” je Kulturno- umetničko društvo “Abrašević iz Niša.

This image has an empty alt attribute; its file name is 547-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 548-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 549-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 550-1024x683.jpg

– Ovo je tradicionalna manifestacija u okviru koje predstavljamo i čuvamo izvorno stvaralaštvo nacionalnih manjina u Srbiji. Imamo podršku za njeno održavanje, a već izvesno vreme planiramo da okupimo predstavnike još većeg broja nacionalnih manjina, za šta su nam, naravno, potrebna dodatna sredstva – kaže Slavica Andonov, predsednica Udruženja “Balkan”, koje je organizator festivala.

Ona kaže da većina učesnika festivala nastupa već godinama, ali da je ove godine bilo i onih novih, kao što su predstavnici slovenačke manjinske zajednice. Festivalski učesnici su vremenom postali prijatelji, te je neformalno druženje nakon zvaničnih nastupa jedan od najemotivnijih segmenata ove manifestacije.

Pred publikom, koja je toplo pozdravila sve izvođače, vokalno- instrumentalna grupa “Daki” iz Niša, koja je predstavljala romsku nacionalnu manjinu, izvela je numere “Đelem, đelem” i “Sila kale bal”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 551-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 552-683x1024.jpg

Bugarsku manjinu je predstavila Gimnazija “Sveti Kirilo i Metodije” iz Dimitrovgrada. Pod vođstvom profesora muzičke kulture Dejana Nikolića, učenice Marija Georgiev i Anastasija Osmanović izvele su pesme „Oblače le bjalo“ i „Ludo mlado“.

„Uš ja vice u Silnjice“, „Ablijanski udoli“ i „General Laudron“ bile su numere koje je izvela desetočlana vokalno instrumentalna grupa „Češka beseda“ iz Bele Crkve, koju čine pevači, uz pratnju harmonike.

Slovenačka manjina u Srbiji predstavila se preko Udruženja slovenačko- srpskog prijateljstva „Zdravica“ iz Niša, sa pevačkom grupom „Zdravica“, koju čini pet vokala i jedan harmonikaš. Oni su izveli pesme “U dolini tihi“ i „Ljubim te, Slovenija zelena“.

Ženska pevačka grupa, sastavljena od predstavnica makedonske manjine u Srbiji, uz pratnju gitare izvela je splet igara i pesama iz Povardarja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 553-683x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 554-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 555-683x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 556-683x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 557-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 558-1024x683.jpg

Vlašku manjinu predstavljala je vokalna solistkinja Anđelija Ćerćasov iz sela Zlot kod Bora, koja je akapelo izvela numere „Kolo ValjE la izvor“, „Vn tu bođen“ i „Mndramja“. Takođe, muzička izvorna grupa iz Valikanje kod Boljevca, u kojoj su dve violine, jedan duvač i jedan tapan, izvela je numere „Đedor inst“, „Batrna“, „Vokarjaca“, „Jana Rogožana“ i „Brestovnjana“.

KUD ,,Abrašević“, pod vođstvom umetničkog direktora Zorana Potića, prikazao je srpsko izvorno stvaralaštvo kroz splet narodnih kola „Svilen konac“, „Žikino kolo“, „Rumenka“, „Vlaški čačak“ i „Bugarka“.

Pokrovitelj “Dana izvorne muzike” je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a supokrovitelj Nacionalni savet bugarske nacionalne manjine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 559-1024x683.jpg

Manifestaciju pratio bugarski konzulat iz Niša

“Dane izvorne muzike” ispratili su i predstavnici Konzulata Republike Bugarske u Nišu, na čelu sa nedavno postavljenim konzulom Petrom Danevim.

Zorica Miladinović, Niš

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar