a

Farma „Bele Vode“ kod Rosomača dobila nove vlasnike

Porodica Velimirović od skora je vlasnik farme „Bele Vode“ kod Rosomača. Nju u ovom momentu čine Marija, Žarko i jednoipogodišnja Mina, ali će uskoro biti bogatija barem za još jednog člana.

This image has an empty alt attribute; its file name is 68-1024x683.jpg

Oni na Staru planinu dolaze neobičnom trasom Beograd – Pariz – Podgorica ili da sve bude malo jasnije, na toj relaciji se kretao životni put supružnika Marije i Žarka, na kom su i pronašli ideju da žive sa prirodom i od prirode.

Oni su prošle godine odlučili da dođu na Staru planinu, a od avgusta ove su stanovnici sela Slavinja, dok je njihova ćerka Mina, ako ne jedino, onda za sad najmlađe dete na toj planini.

This image has an empty alt attribute; its file name is 69-1024x683.jpg

Namera im je ne samo da budu vlasnici farme „Bele Vode“ i stada ovaca i koza, nego da pre svega svojim primerom povuku i druge ljude, koji vole da sve što uzmu od prirode na neki način njoj i vrate.

Zbog toga će pažljivo birati grla za svoje stado, neračunajući na brzi uspeh, nego na temeljan i uporan rad, koji će dugoročno trasirati put za povratak ili novi dolazak ljudi na Staru planinu.

Da su u pravu pokazuju već prvi rezultati njihovog internog konkursa za pastire, na koji se javilo 5-6 kandidata.

This image has an empty alt attribute; its file name is 70-1024x683.jpg

Farma „Bele Vode“ nalazi se između sela Slavinja i Rosomač. Nastala je osamdesetih godina prošlog veka, imala je projektovani kapacitet 5000 ovaca i koza, i time bila jedna od većih u jugoistočnoj Srbiji.

S. Aleksić

Foto: iz albuma porodice Velimirović / Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar