a

VIDEO: Završen treći Međunarodni festival duvačkih orkestara “Caribrod”

Zajedničkim nastupom Gasilskog pihalnog orkestra iz Slovenije i Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske, na platou ispred Centra za kulturu 3. novembra završen je treći po redu, sada već tradicionalni, Međunarodni festival duvačkih orkestara “Caribrod”. Pre koncerta, orkestri su prodefilovali Balkanskom ulicom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 94-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 95-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 96-1024x683.jpg

Kao i na koncertima prethodnih dana, dimitrovgradska publika okupila se u velikom broju i uživala u muzici. Orkestrima je dirigovao Aleksandar Đurov, dirigent Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a prisutne je pozdravio i predsednik opštine Vladica Dimitrov.

Dimitrov se zahvalio učesnicima, publici i organizatorima festivala, Udruženju “Pametnik” i naveo da će se Dimitrovgrad potruditi da ponovo vrati svoju duvačku muziku koja će, kako je rekao, trajati još dugo, dugo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 97-1024x683.jpg

Orkestri su izveli program od četiri marša, koje je predložio Umetnički savet duvačkog festivala u Dimitrovgradu.

Vatrogasni duvački orkestar u Ločama kod Dobove u blizini Brežica je osnovan 1920. godine i neprekidno traje već skoro 100 godina. Od skora je proglašen i za nematerijalno kulturno dobro u svojoj zemlji. Nastupao je širom Evrope, ali gostovanje u Dimitrovgradu mu je, kako su sami članovi potvrdili, najjužnija, odnosno, najjugoistočnija tačka do koje su stigli. Trenutno broji 54 člana, od kojih je većina mladih, sa završenim muzičkim školama ili akademijom.

Policijski orkestar MUP-a Repiblike Srpske, pak, postoji samo dve godine, ali je za tako kratak period imao više zvaničnih i značajnih nastupa. Gostovanje u Dimitrovgradu je prvo koje su imali u Srbiji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 98-1024x683.jpg

Organizatori festivala su Udruženje “Pametnik” i Centar za kulturu, uz podršku Skupštine opštine Dimitrovgrad.

Novinari: Teodora Petrov / Aleksandar Todorov
Snimatelji: Stefan Pavić / Mikica Kostov / Saša Radivoev
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
novembar 2019

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar