Od subote novim autoputem od Niša do granice sa Bugarskom

Svečano puštanje saobraćaja na deonici puta istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj najavljeno je za subotu, 9. novembar.

Kako portal FAR saznaje, svečanosti će prisustvovati predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpresednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i visoki zvaničnici Republike Srbije, premijer Republike Bugarske Bojko Borisov, bugarski ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Rosen Željazkov i bugarski amabasador u Srbiji Radko Vlajkov.

Izgradnja poslednje deonice istočnog kraka Koridora 10 od Proseka do Crvene reke, u dužini od 22,5 kilometara, završena je 30. oktobra, čime je kompletiran autoput od Niša do Dimitrovgrada i granice sa Bugarskom, dužine 87 kilometara. Ta deonica puta ima 87 mostova, pet tunela i pet saobraćajnih petlji, a u kompletan istočni krak ugrađeno je oko 780.000 tona asfalta.

Istočni krak Koridora 10 gradi se od 2010. godine. Do sada je za ovu deonicu autoputa isplaćeno 476 miliona evra. Novac koji je isplaćen, dobijen je iz kredita Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, a deo je Srbija isplatila iz budžeta.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Nišavski i Pirotski okrug, Srbiju i Bugarsku i predstavlja tranzitni koridor za saobraćaj do centralne Evrope i Turske, i dalje ka Bliskom istoku.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar