a

Od subote novim autoputem od Niša do granice sa Bugarskom

Svečano puštanje saobraćaja na deonici puta istočnog kraka Koridora 10 ka Bugarskoj najavljeno je za subotu, 9. novembar.

Kako portal FAR saznaje, svečanosti će prisustvovati predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpresednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i visoki zvaničnici Republike Srbije, premijer Republike Bugarske Bojko Borisov, bugarski ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Rosen Željazkov i bugarski amabasador u Srbiji Radko Vlajkov.

Izgradnja poslednje deonice istočnog kraka Koridora 10 od Proseka do Crvene reke, u dužini od 22,5 kilometara, završena je 30. oktobra, čime je kompletiran autoput od Niša do Dimitrovgrada i granice sa Bugarskom, dužine 87 kilometara. Ta deonica puta ima 87 mostova, pet tunela i pet saobraćajnih petlji, a u kompletan istočni krak ugrađeno je oko 780.000 tona asfalta.

Istočni krak Koridora 10 gradi se od 2010. godine. Do sada je za ovu deonicu autoputa isplaćeno 476 miliona evra. Novac koji je isplaćen, dobijen je iz kredita Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, a deo je Srbija isplatila iz budžeta.

Istočni krak Koridora 10 povezuje Nišavski i Pirotski okrug, Srbiju i Bugarsku i predstavlja tranzitni koridor za saobraćaj do centralne Evrope i Turske, i dalje ka Bliskom istoku.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar