Održan okrugli sto za pčelare u Bosilegradu

O važnosti pčela kao oprašivača i njihove zaštite od nekontrolisane primene pesticida na današnjem okruglom stolu u Bosilegradu govorili su dr Goran Jevtić iz Instituta za krmno bilje iz Kruševca, Siniša Ilinić, diplomirani inženjer za zaštitu bilja iz Zrenjanina i dr Zoran Ivanović, načelnik Veterinarske inspekcije Uprave za veterinu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 204-1024x683.jpg

U svojim prezentacijama bili su izričiti da bez pčela nema života, a da bi razvijali pčelarstvo kao profitabilnu granu, svako kao pojedinac treba da da doprinos. Samo kontrolisano i stručno prskanje voća je dozvoljeno. Prskanje treba da se izvodi od strane obučenih ljudi u tačno određenom vremenu i sa dozvoljenim sredstvima, kategorični su stručnjaci.

This image has an empty alt attribute; its file name is 205-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 206-1024x683.jpg

U radu okruglog stola učestvovali su brojni pčelari iz Bosilegrada, predstavnici pčelarskih udruženja iz okruga, kao i predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev sa saradnicima. Oni su upoznati sa zajedničkim apelom za sprečavanje masovnih trovanja pčela u Srbiji. Apel je upućen svim relevantnim institucijama na lokalu i Vladi Republike Srbije, sa okruglih stolova održanih u Beogradu, Surdulici i Bosilegradu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 207-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 208-1024x683.jpg

U apelu stoji da se naloži fitosanitarnim, poljoprivrednim i veterinarskim inspektorima da po prijavi trovanja pčela, bez odlaganja izađu na teren i preduzmu mere iz svojih nadležnosti. Apel se odnosi na sve državne institucije kako bi efikasnije i potpunije primenjivali Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, kako bi se inicirala izmena i dopuna postojećih zakonskih rešenja radi potpune zabrane reklamiranja i prodaje hemijskih sredstava za zaštitu bilja otrovnih za pčele. Takođe se traži da se sistemskim rešenjima pčelarstvo proglasi za delatnost od posebnog privrednog i društvenog značaja, a trovanje pčela za krivično delo i da se istraga u vezi trovanja pčela stavi u nadležnost javnih tužilaca, a troškovi da padaju na teret državnih fondova.

This image has an empty alt attribute; its file name is 209-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 210-1024x683.jpg

Ovaj okrugli sto pod nazivom „Važnost pčela kao oprašivača i njihova zaštita od nekontrolisane primene pesticida u Republici Srbiji“ organizovan je od strane Nemačke agencije za međunarodnu saradnju, Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope i Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

B. Ivanov

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Bez komentara

Ostavi komentar