a

Predstava “Mis na predgradieto” izazvala suze kod publike na BTF-u

U dimitrovgradskom Centru za kulturu sinoć je nastupio Mali dramski teatar iz Bitolja iz Severne Makedonije. Glumci su odigrali predstavu “Mis na predgradieto”, rađenu po dramskom tekstu “Mis na Linejn” Martina Mek Dona, a režiser ovog komada je Niko Gošić, poreklom iz Slovenije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 274-1024x683.jpg

Predstava, u kojoj uloge tumače Joana Popovska, Marija Stefanovska i Zdravko Stojmirov, ima bogatu sadržinu i nosi trajnu poruku. Oni su izazvali suze kod publike, probudili simpatije kroz prepoznatljive situacije i scene iz svakodnevnog života. Drama, tragedija i komedija na jednom mestu za originalno pozorišno iskustvo.

Joana Popovska, koja glumi Marijinu majku, invalida, maestralno je odigrala svoj deo u predstavi. Reporteri FAR-a razgovarali su sa njom nakon izvođenja komada. Ona je pre svega pohvalila dimitrovgradsku publiku zbog pažnje i dodala da je veoma srećna što je ponovo u ovom gradu.

“Ja sam nekoliko puta bila ovde i tako sam stekla jako dobrih prijatelja. Publika u ovom gradu nas uvek jako dobro primi. Oni to veoma dobro isprate, što me jako raduje. Već 10 godina imamo saradnju sa teatrima u različitim državama, a posebno sa kolegama iz Bugarske. Sarađujemo sa jednim velikim glumcem i direktorom pozorišta iz Vrace – Anastasom Pop Dimitrovim. Ja dosta radim. U godinama kada treba da odmaram, ja radim, jer mi to pričinjava veliko zadovoljstvo” – izjavila je Popovska.

This image has an empty alt attribute; its file name is 276-1024x683.jpg

Mali dramski teatar iz Bitolja osnovan je 2008. godine. Njegov osnivač bio je bivši ministar kulture Blagoje Stefanovski, koji ga je pokrenuo sa ciljem da stvara i na scenu postavlja visokokvalitetne i inovativne produkcije. Na osnovu brojnih predstava, nagrada i učešća na festivalima u zemlji i inostranstvu, Mali dramski teatar proglašen je za najuspešnije pozorište u Severnoj Makedoniji.

Večeras, trećeg dana festivala, publiku očekuje predstava “Boing boing” Lutkarsko-dramskog teatra iz Plevena. Komad počinje u 19:30 časova.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar