a

Stupili na snagu novi zakoni u oblasti informacione bezbednosti i poštanskog saobraćaja

Narodna skupština, na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, usvojila je nove zakone u oblasti informacione bezbednosti i poštanskog saobraćaja, koji su stupili na snagu.

Kako piše na zvaničnom sajtu tog Ministarstva, usvajanje novih zakonskih rešenja predstavlja značajno unapređenje regulative i približavanje evropskim i svetskim standardima u oblasti razvoja digitalne ekonomije i društva, kao i u oblasti poštanskog saobraćaja, elektronske trgovine i zaštite potrošača.

Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu, istakla je da su radi unapređenja informacione bezbednosti i sa ciljem potpunog usklađivanja sa evropskom Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbednosti, usvojene izmene Zakona o informacionoj bezbednosti iz 2016. godine.

Državna sekretarka je rekla da je donet i novi Zakon o poštanskim uslugama sa ciljem prilagođavanja novim zahtevima poštanskog tržišta. Zakon će doprineti sprečavanju nelegalne trgovine putem poštanskih paketa, unapređenju zaštite prava potrošača tj. korisnika poštanskih usluga, implementaciji odredaba direktiva EU, kao i obezbeđenju održivosti univerzalne poštanske usluge kao usluge od opšteg interesa.

Kada je reč o bezbednosti pošiljaka, ukoliko se desi da poručite mobilni telefon, a da vam na kućnu adresu stigne druga vrsta robe, novi zakon će omogućiti da uđete u trag pošiljaocu. Pored toga, biće uvedena i obavezna identifikacija korisnika koji šalje robu što će posle olakšati i reklamacioni postupak.

T. Petrov (izvor: mtt.gov.rs / rts.rs)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar