Najnovija knjiga “Iza zidova” mlade književnice Dijane Jelenkov

“Dijana Jelenkov ume sa svojim dobrim vidom. Znam da je tako zato što me priče koje je sabrala u ovoj knjizi, možda ponajviše „Iza zidova“, podsećaju na dane kada sam čitao priče Dina Bucatija”.

Ovo je početak recenzije književnika Ratka Stavrova, napisane za najnoviju knjigu “Iza zidova” mlade dimitrovgradske književnice Dijane Jelenkov. Ova zbirka priča je nedavno izašla iz štampe u izdanju Narodna biblioteka “Detko Petrov” u Dimitrovgradu.

Ljubav prema stvaralačkom književnom radu Dijana gaji još iz detinjstva, Autor je proznih i poetskih dela, kao i mnogobrojnih tekstova i medijskih sadržaja raznovrsnih novinarskih žanrova na portalu FAR i drugim portalima i blogovima. Gradeći nenametljivo svoj književni put stigla je i do prve samostalne zbirke priča.

“U pitanju je zbirka priča koje su nastajale u prethodnih par godina i treća knjiga na čijoj se naslovnici nalazi moje ime, nakon zajedničke zbirke „Dodir“, nastale u koautorstvu sa Dorotejom Todorov i Ratkom Stavrovim, i dijalektološkog rada „Iz leksike Dimitrovgrada“. Budući da sam osoba koja je od detinjstva zaljubljenik u knjige, čitanje i pisanje, izuzetno mi je drago da mogu da se pohvalim i samostalnom zbirkom priča, koje ne bi bilo bez Elizabete Georgiev i Narodne biblioteke „Detko Petrov“, kojima se ovom prilikom od srca zahvaljujem. Hvala i dragom kolegi Ratku Stavrovu, koji je napisao sjajnu recenzju, Milani Videnov, koja je uradila fantastične korice, kao i jednom Luki koji mi je bio dragocena moralna i tehnička podrška u celom procesu nastanka knjige. Sa nestrpljenjem očekujem promociju i reakcije čitalaca” – kazala je specijalno za portal FAR autorka knjige.

“Danas se pitam šta bih mogao da očekujem u godinama koje dolaze. Priče u ovoj zbirci nisu toliko odraz mogućih autorkinih intelektualnih fascinacija i njenog manje-više trenutnog odnosa prema svetu, koliko su odraz autorkinog senzibiliteta. Dakle, nečega što je neka vrsta datosti, što ne bi trebalo da se odveć promeni sa godinama. Dobar vid će ostati, izvesno je. I dalje će omogućavati neposredan dodir sa stvarnošću što će se pretvarati u priče koje će nam autorka, nadam se, predstaviti. Pokušaću da budem strpljivo nestrpljiv” – piše Ratko Stavrov na kraju recenzije o najnovijem književnom delu Dijane Jelenkov.

Ekipa portala FAR želi Dijani Jelenkov puno uspeha na polju književnosti i stvaralačkog rada.

Biografija Dijane Jelenkov

Rođena je 1988. godine. Završila je osnovne studije Srbistike na Filozofskom fakultetu u Nišu, a zatim i master studije (studijski program Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika) na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Nedugo nakon što je počela da čita, počela je i da piše, a par decenija kasnije spisku svojih interesovanja dodala je i lektorisanje, kao i prevođenje sa bugarskog jezika na srpski. Svoje poetske i prozne tekstove već nekoliko godina objavljuje na sajtu „OutLoud magazin“ (outloud.rs). Okušala se i u oblasti novinarstva, u dvogodišnjoj saradnji sa Internet portalom FAR iz Dimitrovgrada.

Zajedno sa Dorotejom Todorov i Ratkom Stavrovim 2015. godine objavljuje poetsko-proznu zbirku „Dodir“, a interesovanje za dijalektologiju i govor rodnog kraja rezultira njenom prvom samostalnom knjigom – rečnikom „Iz leksike Dimitrovgrada“, koji je izašao iz štampe 2017. godine. Nosilac je više književnih nagrada i priznanja, među kojima se posebno izdvajaju treća nagrada za kratku priču „Kavezi” na konkursu za satiričnu priču u okviru „Nušićijade” u Ivanjici 2015. i nagrada na konkursu „Priče o telu“ magazina „Crna ovca“ (blacksheep.rs) iste godine, gde se njena priča „Smrti u inat” našla među tri najbolje.

Neke od njenih priča štampane su u zbornicima „Crte i reze 6” (2015) i „Van ograde” (2016), a odabrane pesme u zbirkama „Sinđelićeve čegarske vatre” (2016. i 2019), „Garavi sokak” (2018) i „Mladi dolaze” (2019). Prozne, poetske i prevodilačke radove objavljivala je u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“.
Rođena je u Pirotu, najveći deo života provela je u Dimitrovgradu, živela je u Nišu i Novom Sadu, a u vreme štampanja ove zbirke možete je naći u Jagodini.

P.Videnov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar