U Dimitrovgradu 450 ljudi obolelo od šećerne bolesti

Povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti dr Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine održao je u prostorijama Udruženja penzionera u Dimitrovgradu predavanje na temu „Dijabetes se može kontrolisati“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 317-1024x683.jpg

U izjavi za portal FAR Jordanov je naglasio da je u Dimitrovgradu od šećerne bolesti obolelo 450 ljudi, duk su 60-ak njih insulino zavisni.

„Ako dijabetičar redovno posećuje lekara i vrši samokontrolu, odnosno ako ima aktivan stav prema svojoj bolesti koji podrazumeva da meri nivo šećera u krvi i mokraći, da meri nivo acetona, da kontroliše krvni pritisak i masnoću u krvi, da ima adekvatnu ishranu i umerenu fizičku aktivnost, kao i da redovno koristi terapiju, onda će njegov životni vek biti kao i kod zdrave populacije. U suprotnom živeće kraće u proseku od 8 do 12 godina“ – ističe specijalista opšte medicine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 318-1024x683.jpg

Prema rečima Jordanova, Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se od 2006. godine, na dan kada je rođen Frederik Bantinga koji je zajedno sa Čalsom Bestom 1922. godine otkrio insulin.

Ističe da je slogan ovogodišnje kampanje za podizanje svesti o ovoj bolesti „Porodica i dijabetes“. Cilj je da se ukaže kako dijabetičar utiče na porodicu i šta bi trebalo porodica da uradi preventivno i u terapijske svrhe da maksimalno pomogne obolelom od šećerne bolesti.

Organizatori predavanja su Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti „Caribrod“, Udruženje Hendikep, Udruženje penzionera, Crveni krst i Udruženje invalida rada.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar