Institut za krmno bilje iz Kruševca dodelio dimitrovgradskim farmerima krečni materijal i smešu trava

Institut za krmno bilje iz Kruševca je danas dodelio dimitrovgradskim poljoprivrednim proizvođačima krečni materijal i smešu trava, zahvaljujući projektu pod nazivom “Uređenje poljoprivrednog zemljišta”. Projekat je odobren od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Uprave za poljoprivredno zemljište, a sve to u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Pirot.

This image has an empty alt attribute; its file name is 345-1024x683.jpg

Osim Dimitrovgrada, ovaj projekat se odnosi i na grad Pirot i opštinu Knjaževac. Institut za krmno bilje, zahvaljujući Ministartsvu, realizuje i projekte na teritoriji Pešterske visoravni i u Jugoistočnoj Srbiji, u cilju popravke, efikasnijeg korišćenja, proizvodnje kvalitetnije stočne hrane i opšteg povećanja konkurentnosti stočara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 346-1024x683.jpg

Kako je izjavio direktor Instituta za krmno bilje dr Zoran Lugić, cilj je i ispitivanje karakteristika zemljišta i svojstava proizvedene biomase, koju farmeri koriste za ishranu domaćih životinja.

“Naš razlog zašto smo u Dimitrovgradu jeste realizacija jedne od aktivnosti projekta, koji se odnosi na melioracije travnjaka i pašnjaka na teritoriji Stare planine, koja uključuje i opštinu Dimitrovgrad. Ta aktivnost se odnosi na donošenje rezultata, komentara rezultata, uputstava i podelu materijala farmerima koji su uključeni u projekte i koji treba da se primene na onim parcelama na kojima su vršili analize kvaliteta zemljišta. Za nas kao državni institut bitno je, ne samo da stočari budu uspešni, nego i da se zemljište koristi efikasnije, a da se istovremeno štiti i čuva za buduće generacije” – dodao je Lugić.

This image has an empty alt attribute; its file name is 347-1024x683.jpg

Mimica Kostić Đorđević, koordinator Poljoprivredne savetodavne i stručne službe iz Pirota, rekla je da njihovi savetodavci vrlo rado dolaze u Dimitrovgrad, jer su ovde proizvođači odlični. Uključeno je 14 iz Dimitrovgrada i 19 proizvođača iz Pirota.

“Naša služba se bavi savetodavnim poslovima. S obzirom da smo mi Regionalna služba, bez obzira što nam je sedište u Pirotu, pokrivamo sve četiri opštine Pirotskog okruga. Nadamo se da će i sledeće godine konkurs biti objavljen, kako bi Institut konkurisao i da uključimo veći broj proizvođača” – dodala je Kostić Đorđević.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar