Predstava “Sladoled” niškog teatra na BTF-u

Na međunarodnom pozorišnom festivalu “Balkan Teatar Fest” sinoć je nastupilo Narodno pozorište iz Niša. Predstavu “Sladoled” izvele su glumice Ivana Nedović i Nada Nedović Tekinder, po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića, a u režiji hrvatskog autora Miro Gavrana.

“Sladoled” je komedija o životu i iz života koji gledalac poznaje. Komad prati sudbinu majke i ćerke – od dana ćerkinog polaska u vrtić i majčinog prvog dana na poslu, pa sve do dana u staračkom domu. Nižu se scene o ljubavi, ženama, muškarcima, porodici i deci.

This image has an empty alt attribute; its file name is 381-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 382-1024x683.jpg

“Ovde se uvek lepo osećam. Znam vašu publiku, tako da sam znala da će prijem biti super, da ćemo biti nadahnuti kao glumci. Publika se i smejala i plakala sa nama. To je onda pohvala i za nas i za ovaj festival. Dosta je teško igrati u ovakvoj predstavi, jer je to ono na klik. Igram jedan lik, ali je uskakanje kroz decenije – od mojih nekih 27 do 70 godina. To je dosta zahtevno, ali je ujedno veoma lepo i inspirativno. Kad glumac radi ulogu on ne može da pobegne od sebe, uvek se neka energija i iskustva crpe iz života. Jako je interesantno raditi sa svojom ćerkom. Možda bi, da sam s nekim drugim radila, bila taktičnija, ali sa njom nisam” – kazala je u izjavi za medije Ivana Nedović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 383-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 384-1024x683.jpg

Njena ćerka, Nada Nedović Tekinder, rekla je da iz Dimitrovgrada uvek nosi lepa iskustva i da je veoma zadovoljna prijemom predstave kod publike.

“Uloga i tekst jesu zahtevni, ali moja gluma sa majkom je bila olakšavajuća okolnost. Velika trema mi je bila susret sa piscem ovog komada, a i velika odgovornost. Drago mi je da mu se dopalo. Predstava je mnogo topla i emotivna, mada kada sam prvi put čitala tekst, najviše sam se plašila kako ću da odigram taj period kad imam 60 godina” – dodala je ona.

This image has an empty alt attribute; its file name is 385-1024x683.jpg

Na kraju performansa teatar “Hristo Botev” uručio je plaketu glumicama za učešće i doprinos na festivalu.

Niš je jedan od prvih gradova koji je ušao u istoriju srpskog pozorišta. Pozorište Sinđelić, jedno je od najstarijih srpskih teatara. Osnovano je 11. marta 1887. Prvi poznati pozorišni događaj zabeležen je 1883. godine na plakatu, za jednu od predstava putujuće družine, koja je izvedena prigodno, povodom godišnjice stupanja u brak kralja Milana i kraljice Natalije Obrenović. Među osnivačima su bili Milorad Petrović, učitelj u Sićevu, vojni činovnik Đoka Protić, profesori Stevan Sremac, Spira Kalik i Stevan Nikšić Lala. Upravnik je bio Mihailo Dimić.

Do kraja festivala u Dimitrovgradu publika će videti još dve predstave. U ponedeljak, 18. novembra predstaviće se glumci Dramsko-lutkarskog pozorišta iz Vrace komadom “Ivkova slava”, a u utorak 19. novembra gostovaće “Stand Up Teatar” iz Sofije sa predstavom “Imao sam 100 lica”.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar