a

Prijem u bugarskoj ambasadi i Balkanska svadba „Kola“, „Filipa Kuteva“ i „Helenidona“

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu večeras, 16. novembra, od 20:00 časova, biće održana „Balkanska svadba“. Reč je projektu koji su inicirali članovi folklorne grupe „Liceum Helenidon“ iz grada Ksantija na severoistoku Grčke, koji su prihvatali nacionalni ansamabli „Kolo“ iz Beograda i „Filip Kutev“ iz Sofije.

Večeršanji koncert će biti treći po redu, na kome će istinski majstori folklornog umeća pokazati ne samo igre i običaje vezane za svadbu, nego i svu energiju i bogatsvo narodnih igara i pesama iz Grčke, Srbije i Bugarske.

To su pokazali i na prvom zajedničkom koncertu februara u Ksantiju, ponovili aprila u Sofiji, a finale su sačuvali za beogradsku publiku u Narodnom pozorištu. Ansambli „Kolo“ i „Filip Kutev“ su reprezenti svojih zemalja i verovatno sam vrh sveta kada je reč o folkloru, njegovom čuvanju i interpretaciji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 362-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 363-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 364-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 365-1024x683.jpg

Međutim, po rečima gospođe Elene Kuteve, umetničke direktorke ansambla „Filip Kutev“ i ćerke njegovog osnivača Filipa Kuteva, ni kolege iz Grčke, mada amateri, ni po čemu ne ustupaju velikom „Kolu“ ili „Kutevu“.

Gospođa Kuteva je zajedno sa svojim ansamblom sinoć bila gost na prijemu koji je ambasador Republike Bugarske u Srbiji, Radko Vlajkov, priredio u njihovu čast.

This image has an empty alt attribute; its file name is 366-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 367-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 368-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 369-1024x683.jpg

On ih je najpre kratko upoznao sa 82. godišnjim istorijatom zaista prelepe zgrade ambasade Bugarske u Beogradu, a potom rekao da je on samo politički ambasador, dok su istinski ambasadori bugarske kulture i tradicije u svetu članovi ansambla “Filip Kutev“.

Elena Kuteva se zahvalila na takvim rečima uz zapažanje da je u vreme od kada ja počeo mandat gospodina Vlajkova, naglo počela da raste i kulturna saradanja između Bugarske i Srbije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 370-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 371-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 372-1024x683.jpg

Ansambl „Filip Kutev“ je na prijem došao direktno iz autobusa, a potom otišao u hotel da se odmori i pripremi za još jednu „Balkansku svadbu“, koju ovoga puta organizuje domaćin – ansamabl „Kolo“ i Ministarsvo kulture Republike Srbije.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Igor Milatović

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar