a

Zlatna medalja za pčelinjak “Andrejević” iz Dimitrovgrada na međunarodnom takmičenju u Tetovu

Pčelinjak “Andrejević” iz Dimitrovgrada osvojio je zlatnu medalju za livadski med na međunarodnom pčelarskom takmičenju koje je danas održano u Tetovu u Severnoj Makedoniji, Na ovom velikom nadmetanju pčelara ocenjivan je kvalitet meda i drugih pčelinjih proizvoda 250 proizvođača iz 15 država, a dodeljene su zlatne, srebrne i bronzane medalje.

Pčelarstvo je naša porodična tradicija, koju negujemo 30-ak godina i ponosan sam osvajanjem zlatne medalje za kvalitet našeg livadskog meda. Naš pčelinjak se nalazi u selu Prača na nadmorskoj visini od 950 metara, u ambijentu netaknute prirode, bez ljudskih zagađivača. Posedujemo 50-ak košnica, a ove godine proizveli smo blizu 300 kilograma meda. Pored meda, proizvodimo propolis kapi i kremu – kaže za FAR Aleksandar Andrejević, član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva “Andrejević”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 387-683x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 388-1024x683.jpg

Takmičenje u Tetovu organizovala su pčelarska udruženja “Pološki med” i “Grad pčela” uz podršku Ministarstva poljoprivrede Severne Makedonije.

“Svi uzorci meda i pčelinjih proizvoda prošli su laboratorijsku analizu na Fakultetu za hranu Univerziteta u Tetovu i organoleptčku analizu, koju je uradila desetočlana komisija iz 5 država” – izjavio je Driton Dikena iz udruženja “Grad pčela”.

Prisutnim pčelarima i gostima ovog događaja obratio se i Trajan Dimkovski, ministar poljoprivrede Severne Makedonije, koji je naglasio da je ovakva manifestacija jedinstvena ne samo u državi, već i u regionu, koja podstiče razvoj pčelarske proizvodnje na ovim prostorima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 389-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 390-683x1024.jpg

Pčelinjak “Andrejević” je ove godine nagrađen i srebrnom medaljom za livadski med na međunarodnom sajmu pčelarstva u Tuzli u Bosni i Hercegovini, a osvojio je i još dve zlatne medalje na Saboru pčelara u Velikom selu kod Požarevca i na takmičenju u Novom Brdu na Kosovu.

Sada se pripremamo za Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji će biti održan tokom maja naredne godine. Uzorke mede poslaćemo već u decembru i to za nas predstavlja veliki izazov s obzirom da se radi o najvećoj poljoprivrednoj manifestaciji u našoj zemlji – dodao je Andrejević.

Detalje o pčelinjaku “Andrejević” pogledajte ovde.

P. Videnov

Foto: iz albuma Aleksandra Andrejevića

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar