Održana javna debata na temu ostanka mladih u Dimitrovgradu

Da li su građani dovoljno zainteresovani da aktivno učestvuju u procesu kreiranja lokalne politike za mlade? Pitanje je koje se nameće nakon jučerašnje prve javne debate na temu “Ostanak mladih u Dimitrovgradu”. Debata je održana u Dimitrovgradu, u organizaciji Opštine Dimitrovgrad i nekoliko lokalnih udruženja. Svoja mišljenja izneli su predsednik opštine i njegovi saradnici, predstavnici medija i udruženja građana, preduzetnici u oblasti IT sektora i seoskog turizma, đaci i profesori dimitrovgradske gimnazije, ali i oni koji imaju nameru da na području Dimitrovgrada pokrenu poslovnu delatnost. Iako su mladi bili u fokusu skupa, među dvadesetak učesnika je bilo njih šestoro mlađih od 35 godina.

This image has an empty alt attribute; its file name is 419-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 420-1024x683.jpg

Tokom debate su od strane učesnika predstavljene ideje i predlozi za formiranje povoljnog ambijenta za privlačenje IT stručnjaka, uspostavljanje “IT hub” i biznis inkubatora, obuku mladih i učenika gimnazije u oblasti preduzetništva, aktivniju podršku učeničkom parlamentu gimnazije, podršku razvoju seoskom turizmu kroz rešavanje infrastrukturnih problema sela, kao i problema uređenja samih sela i gazdinstava. Ukazano je i na važnost definisanja strateškog opredeljenja opštine koje se, po mišljenju učesnika, odražava i na budući rad na pripremi mera za opstanak mladih. Važnost jačanja lokalne ekonomije u smislu postojanja jednog ili više snažnih poslodavaca je istaknuta kao jedan od imperativa za ostanak radno sposobnog stanovništva. Kao jedan od predloga navedena je podrška postojećim poslodavcima u upošljavanju mladih ljudi, kao i pokretanje tzv. start-up programa podsticaja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 421-1024x683.jpg

Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad, izjavio je po završetku debate da ovakvi skupovi imaju za cilj da lokalnoj samoupravi pomognu da pokrene mere kako bi veći broj mladih ostao u gradu, odnosno kako bi se vratili oni koji su iz njega otišli.

“Odlazak mladih je vrlo kompleksno pitanje i veliki problem i teško ga je rešiti, pogotovo kada ste mala lokalna samouprava. Upravo ste danas na ovom skupu mogli da vidite da dobar deo mladih ne prisusutvuje, da se nisu odazvali iz raznoraznih razloga” kazao je Dimitrov i konstatovao da deo mladih nije zainteresovan, što je takođe ocenio kao veliki problem.

This image has an empty alt attribute; its file name is 422-1024x683.jpg

Dimitrov je najavio sprovođenje ankete kako bi se prikupilo što više mišljenja od strane građana, a komisija koju je on formirao imaće zadatak da na bazi zaključaka sa javne debate, rezultata ankete kao i konsultacija sa drugim kompetentnim službama, preduzetnicima i zainteresovanim građanima pripremi predlog mera koji će takođe kasnije biti predmet javne rasprave. Te mere bi se kasnije finansirale iz budžeta lokalne samouprave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 423-1024x683.jpg

Toni Aleksov, član komisije za izradu predloga mera, izrazio je zadovoljstvo rezultatima debate i najavio je da će na osnovu onoga što se čulo tokom debate biti pripremljena lista tema na kojima će se dalje raditi. Aleksov je takođe najavio da će šira javnost biti uključena u dalji rad na pripremi programa mera kroz javne Internet i štampane ankete, kao i kroz slanje predloga na namenski e-mail [email protected].

“Svaki predlog je dobrodošao. Svi (predlozi) će biti predstavljeni javnosti, biće analizirani i o njima će se diskutovati. Očekujem da za narednu javnu debatu uključimo veći broj mladih jer mi je žao što ih ovog puta nije bilo dovoljno. Nadam se da će se mladi ohrabriti i da će učestvovati u daljem radu”, rekao je Aleksov i dodao da će u proces biti uključeni i dimitrovgradski studenti koji su sada u Sofiji, Nišu, Beogradu.

 S. Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar