a

FOTO GALERIJA: Zvonci – između gore, vode i neba kroz foto objektiv FAR-a

Zvonci je središte bugarske nacionalne manjine u opštini Babušnica i jako staro selo. To potvrđuju arheološki nalazi iz rimskog perioda iz obližnje i do skora aktivne Zvonačke banje i oni iz srednjeg veka, sa okomitog visa Asenovo kale koji dominira nad selom.

Po narodnim predanjima selo je u XIX veku imalo čak dve crkve. Crkvu „Svetog Vaznesenja Gospodnjeg“ i crkvu „Svetog Ilije“. Obe su zajedno sa školom stradale u poplavi, pa su Zvončanci 1896. odlučili da podignu jednu i posvete je Svetom Iliji kako bi ih štitio od nepogoda. Crkva je obnovljena i osveštana 17. spetembra 2005. godine.

U fotogaleriji pogledajte šta je fotoaparatom zabeležila ekipa FAR-a tokom boravka u ovom kraju.

S. Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Medijski sadržaj je deo projekta “Bugarska manjina i četiri bisera duhovnosti” koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina u 2019. godini.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar