a

VIDEO: Javna debata na temu ostanka mladih u Dimitrovgradu

Javna debata na temu “Ostanak mladih u Dimitrovgradu” održana je 17. novembra u Dimitrovgradu, u organizaciji Opštine Dimitrovgrad i nekoliko lokalnih udruženja. Svoja mišljenja izneli su predsednik opštine Vladica Dimitrov i njegovi saradnici, predstavnici medija i udruženja građana, preduzetnici u oblasti IT sektora i seoskog turizma, đaci i profesori dimitrovgradske gimnazije, ali i oni koji imaju nameru da na području Dimitrovgrada pokrenu poslovnu delatnost.

Tokom debate su od strane učesnika predstavljene ideje i predlozi za formiranje povoljnog ambijenta za privlačenje IT stručnjaka, uspostavljanje “IT hub” i biznis inkubatora, obuku mladih i učenika gimnazije u oblasti preduzetništva, aktivniju podršku učeničkom parlamentu gimnazije, podršku razvoju seoskom turizmu kroz rešavanje infrastrukturnih problema sela, kao i problema uređenja samih sela i gazdinstava.

Ukazano je i na važnost definisanja strateškog opredeljenja opštine koje se, po mišljenju učesnika, odražava i na budući rad na pripremi mera za opstanak mladih. Važnost jačanja lokalne ekonomije u smislu postojanja jednog ili više snažnih poslodavaca je istaknuta kao jedan od imperativa za ostanak radno sposobnog stanovništva. Kao jedan od predloga navedena je podrška postojećim poslodavcima u upošljavanju mladih ljudi, kao i pokretanje tzv. start-up programa podsticaja.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelji: Stefan Pavić / Mikica Kostov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videov
Produkcija: Internet Portal FAR
novembar 2019

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar