a

VIDEO: Kako se u Francuskoj upravlja zaštićenim područjima

Gosti emisije “Razgovori” portala FAR su Severin Kasasajas, direkor regionalnog parka “Katalonski Pirineji” iz Francuske i dr Dušan Mijović, docent na Fakultetu za primenjenu ekologiju “Futura” u Beogradu.

Oni su boravili na području Parka prirode “Stara planina” u okviru saradnje koje je Društvo za zaštitu životne sredine iz Pirota uspostavilo sa Asocijacijom regionalnih parkova prirode Francuske tokom sprovođenja kampanje za decentralizaciju politika zaštite životne sredine.

Sagovornici FAR-a su izneli primere o stepenu i načinu uključivanja lokalnog stanovništva u upravljanju zaštićenim područjima u Francuskoj, uz navođenje primera iz parka prirode “Katalonski Pirineji” koji se nalazi uz granicu sa Španijom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 479-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 480-1024x683.jpg

Kasasajas je predstavila model upravljanja u njenom regionalnom parku gde su građani zastupljeni kroz savet u kojem je najmanje 50% predstavnika lokalne zajednice. Ona je obrazložila na koji način uprava parka pomaže preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva unutar njega, kao i sa kojim problemima se susreću u zaštiti prirode.

Mijović je naveo da je jedna od razlika između dva modela upravljanja zaštićenim područjima to da je u Srbiji ograničena mogućnost uticaja stanovništva na proces odlučivanja u zaštićenim područjima. On je obrazložio značaj uspostavljanja Saveta gde bi ljudi koji žive unutar zaštićenih područja imali pravo da utiču na upravljanje, uz primedbu da je formiranje Saveta po postojećim zakonskim rešenjima u Srbiji obaveza samo za nacionalne parkove, ne i za druga zaštićena područja poput parka prirode.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
novembar 2019

Napisao/la

Sergej Ivanov je rođen u Dimitrovgradu (Caribrodu) 1975. godine. Po zvanju je doktor veterinarske medicine sa završenim specijalističkim kursom iz oblasti zaštite životne sredine, organske proizvodnje i primene participatornih metoda u ruralnom razvoju. Osnivač je Prirodnjačkog društva „Natura Balkanika“, kao i Udruženja za razvoj organske proizvodnje „Biobalkan“. Od 2002. godine aktivno je učestvovao u sprovođenju mnogih projekata u oblasti ruralnog razvoja, a naročito u oblasti očuvanja autohtonih rasa. Tokom studentskih dana pisao je za „Nezavisne novine“ iz Banjaluke. Autor je brojnih radova o očuvanju genetičkih resursa, kao i nekoliko edukativnih filmova o autohtonim rasama. Sa suprugom i dvoje dece održava farmu magaraca i ovaca kraj Dimitrovgrada. Od 2018. godine radi kao novinar-saradnik portala FAR.

Bez komentara

Ostavi komentar