a

Savezu mesnih zajednica Stare planine nagrada za građanski aktivizam

Savez mesnih zajednica Stare planine dobitnik je godišnje nagrade “Pokretači promena 2019”, u kategoriji “Prvi glas građana”, za borbu protiv malih hidroelektrana. Ovo priznanje je uručio aktivista Filip Vukša na jučerašnjoj godišnjoj konferenciji o javnom zagovaranju u građanskom aktivizmu u Beogradu.

Savez mesnih zajednica Stare planine je organizacija koja okuplja građane sa porukom javnog zagovaranja “Ne za MHE”. Aktivno učestvuje u borbi za očuvanje prirode, a pre svega voda i reka i protiv štetnog uticaja malih hidroelektrana.

This image has an empty alt attribute; its file name is 517-1024x683.jpg

“Onog trenutka kada smo čuli da će investitor da zakorači, onda smo se organizovali, održali zbor i 33 meštana Temske su reklа – dežuraćemo danonoćno, Ja sam jedina baka iz Temske bila sa njima. Pridružila sam se staroplanincima jer smatram da moramo da sačuvamo ne samo reke Stare planine, nego reke cele Srbije” – poručila je najstarija aktivistkinja Saveza mesnih zajednica Stare planine Minja Nikolić iz Temske.

U kategoriji “Saradnjom do promena” – primer dobre prakse i uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija, nagradu je dobio Odbor za ljudska prava Niš za inicijativu „Zajedno za pristupačnost“. Inicijativa “Festival umetnosti – Rekonstrukcija” dobila je nagradu “Pohod na aktivizam”, dok su organizacije Prijatelji dece Srbije i Mreža organizacija za decu Srbije nosioci priznanja u kategoriji “Pokretači promena na nacionalnom nivou”. Nagrada “Pokretači promena na lokalnom nivou” pripala je organizacijama „Žene juga“ i udruženju žena „Lav“.

Vesna Đukić, generalna direktorka Beogradske otvorene škole koja je nosilac ovog projekta, između ostalog, je naglasila:

„Pokrenuli smo godišnje nagrade za aktivne građane koje slave pokretače promena, motivisane građane u svojim naporima da poboljšaju svoj i život svojih sugrađana. Do kraja 2021. godine planiramo da uspostavimo saradnju i partnerstvo sa više od 50 organizacija civilnog društva i zajednički radimo na poboljšanju praksi, javnog zagovaranja i jačanja kapaciteta organizacija koje ih sprovode.“

P. Videnov (izvor: Danas)

Foto: FB Savez mesnih zajednica Stare planine

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar