Više od 40.000 građana predložilo donošenje zakona o ograničavanju rijalitija

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti saopštilo je da je u okviru kampanje „U ime kulture“ 42.852 građana zvanično predložilo donošenje zakona za ograničavanje rijaliti programa i uvođenje pola sata dečjeg kulturnog programa, prenosi NUNS, a piše Beta.

Oni su najavili da će takav zahtev biti iznet i na protestu koji se organizuje u subotu 30. novembra u 16:00 sati ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

U saopštenju se navodi da „Narodna skupština ima ustavnu obavezu da odluči o predlogu građana“, kao i da je to udruženje do sada podnosilo REM-u više prijava „u vezi nasilja i prebijanja žena u rijaliti programu, unošenja pištolja, vređanja po nacionalnoj osnovi, oralnog seksa na televiziji sa nacionalnom frekvencijom“, a da REM osim u jednom slučaju, nije odgovarao na pritužbe.

„REM ne radi svoj posao. Dozvoljava kršenje propisa o zabrani promovisanja nasilja i mržnje. Jedini način da se spreči dalje kršenje zakona i vrati kultura na programe sa nacionalnom frekvencijom, jeste usvajanje našeg predloga za usvajanje zakona za ograničavanje rijaliti programa. Tražimo od Maje Gojković da stavi na glasanje i predlog kojim vraćamo pola sata kulturnog programa za decu“, navode iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Kako se navodi, to treba uraditi što pre budući da zbog najavljenih izbora za nešto više od mesec dana neće biti redovnog rada Skupštine Srbije.

Kako je najavljeno, u kampanji „U ime kulture“ učestvuje i udruženje „Srbija u pokretu“, kao i 20 organizacija i lokalnih timova sa preko 150 aktivista.

Izvor: Beta / NUNS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar