a

Na krovu Surdulice – Drugi jesenji uspon na Vardenik

Pre dve godine, održan je prvi jesenji uspon na planinu Vardenik, kod Vlasinskog jezera, a pozitivni odjeci te akcije uticali su da Plainarsko društvo “Preslap” iz Niša, ponovo pozove svoje prijatelje sa juga Srbije i okolnih zemalja na najvišu vlasinsku planinu. Drugi jesenji uspon na Vardenik, izveden je 24. novembra, a učešće je uzelo preko stotinu planinarki i planinara iz Niša, Surdulice, Leskovca, Predejana, Vranja, Bojnika, Lebana, Aleksinca, Bosilegrada i iz Bugarske.

This image has an empty alt attribute; its file name is 564-1024x683.jpg

Uspon je izveden po vremenskim uslovima koji su, ipak, znatno povoljniji u odnosu na uobičajene prilike za kraj meseca novembra na području Vlasine. Sneg nije ni na vidiku, a poznato je da već od početka novembra meseca, i Vlasinska visoravan, i sve okolne planine, a naročito Vardenik, kao najviša od vlasinskih planina, često mogu biti pod snežnim smetovima. Sada je i temperatura vazduha bila iznad nule, a jedino je na vrhu Veliki Strešer duvao snažan vetar, koji, opet, nije previše smetao planinarima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 565-1024x683.jpg

Tek, uspon je otpočeo u selu Topli do, kod fabrike vode, na nadmorskoj visini od 1100 metara. Prethodno, učesnici akcije koji su put Vardenika krenuli iz Niša, u organizaciji Planinarskog društva “Preslap”, imali su priliku da čuju par beseda o istoriji i geografiji Surdulice, Vlasine i okoline. Od sela Topli do, postoje tri pravca uspona na najviši greben i najviše Vardenika, a vodički tim akcije opredelio se za najdužu, i najlakšu stazu, obilaznu. Postepeno, bez većih napora, ova staza, u pravcu zapada, izlazi na greben Šiljegarnik, koji se nalazi na oko 1400 metara nadmorske visine. Šiljegarnik se odavde u pravcu sever – jug pruža paralelno sa najvišim vrhom Vardenika, zvanim Bilo, i na kome se nalaze i njegovi najviši vrhovi – Bilo (1741 m), Trenin grob (1659 m), Velliki Strešer (1876 m), Mali Strešer (1757 m), Bezimeni vrh (1727 m) i Obršina (1734 m). Prelaskom Šiljegarnika, izlazi se na dva platoa, jednog većeg i jednog manjeg, sa kojih se već može videti Vlasinsko jezero, prema severoistoku, ali se vide i vrhovi Mali i Veliki Strešer.

This image has an empty alt attribute; its file name is 566-1024x683.jpg

Potom je družina izašla u samo podnožje vrha Veliki Strešer, koji je u obliku velike kupe. Završna etapa uspona na strešersku kupu počinje sa nadmorske visine od oko 1700 metara, a najveći deo završnog puta odvija se po oblikovanoj, prohodnoj i širokoj stazi. Za oko tri sata laganog hoda, sa čestim odmorima usput, družina je izašla na Veliki Strešer, najviši vrh čitavog vlasinskog područja i najviši vrh opštine Surdulica.

This image has an empty alt attribute; its file name is 567-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 568-1024x683.jpg

Uprkos snažnom vetru, družina je na Velikom Stešeru ostala oko pola sata, i posmatrala fantastične prizore Vlasinskog jezera i planina na jugu Srbije i u Bugarskoj. Uspon na Veliki Strešer bio je i najteži deo na čitavoj akciji. Dalje je valjalo produžiti glavnim grebenom Vardenika, bez preteranih visinskih razlika, i popeti se na još četiri vrha: Mali Strešer, Bezimeni vrh, Obršina i Perina čuka. Deo učesnika je odlučio da se sa jednim od vodiča ipak vrati sa Velikog Strešera u selo Topli do, i to su učinili istom stazom kojm su se i popeli. Velika većina odvažila se da savlada vardenički greben. Već na putu ka vrhu Mali Strešer, sasvim malo ispod Velikog Strešera, vetar je prestao i sve je postalo još lepše i prijatnije. Za naredna dva sata, družina je obišla najviši greben, a poslednji vrh u nizu bio je Perina čuka (1699 m), koji se čak i ne nalazi na najvišem grebenu, već nešto zapadnije, u pravcu susedne planine Besna kobila.

This image has an empty alt attribute; its file name is 569-1024x683.jpg

U povratku, družina se uputila nazad ka vrhu Obršina, sa koga se spustila na glavni vardenički put, koji vodi malo ispod najvišeg grebena, prema Vlasinskom jezeru i prema Besnoj kobili.

Za dnevnog svetla, izveden je i silazak u selo Topli do.

Junak akcije bio je petogodišnji Vid Vučković iz Niša, koji se bez ikakvih problema popeo na svih pet vrhova Vardenika.

Akciju su vodili Miroslav Dokman, Miloš Stamenković, Stojan Mitić i Zoran Pavlović Paća.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Preslap“

Napisao/la

Miroslav Dokman je rođen 1973. godine u Surdulici. Po profesiji diplomirani ekonomista. Živi i radi u Nišu. Planinar i zaljubljenik u prirodu od ranog detinjstva. Učesnik brojnih planinarskih ekspedicija i veliki zaljubljenik u planine južne Srbije i Bugarske. Jedan od pokretača planinarsko-kulturnih manifestacija na jugu Srbije, kao što su Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj, Tradicionalni uspon od Sokobanje do Oštre čuke, Međunarodni vlasinski uspon, Međunarodni uspon na Crnook, Međunarodni uspon na Radan, Međunarodni zaplanjski uspon, Praznik planinarske slobode i dostojanstva u selu Vrmdža. Urednik internet stranice "Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj" i pisac planinarskih priča i putopisa. Saradnik pisanih i elektronskih medija u Srbiji i Bugarskoj: Planinarski glasnik, Blic, Narodne novine, Sloboda, Južne vesti, b92, radio Beograd, radio Babušnica, Nova TV-Bugarska, Mirogled-Pernik … Saradnik sa planinarskim i kulturnim poslenicima iz Republike Bugarske. Priprema svoju prvu knjigu planinarskih putopisa.

Bez komentara

Ostavi komentar