a

Magla na putu – Smanjite brzinu i držite veće odstojanje!

Magla je ovih dana u Srbiji učestala, te stručnjaci upozoravaju da se u takvim situacijama drastično mora promeniti stil vožnje kako ne bi došlo do neželjenih posledica.

Meteorolozi kažu da se i u narednom periodu očekuje pojava magle na delovima puta, pa se vozačima preporučuje oprez za volanom. U takvim slučajevima skoro i da nema preporučene brzine. Kada je magla gusta potrebno je upaliti sva četiri pokazivača i držati maksimalno rastojanje od vozila ispred vas.

Kako je za RTS izjavio Milan Vujanić, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, ako rastojanje opredeljujemo prostorno to je negde od 70 do 100 metara, a pri brzinama od 100 do 120 kilometara na sat, takođe, treba se držati pravila “tri sekunde” prilikom vožnje u magli.

U slučaju vremenskih nepogoda stručnjaci preporučuju parkiranje van kolovoza i obavezno proveravanje brisača. Ako je vidljivost nemoguća, na trenutak bi trebalo prekinuti putovanje i bezbedno se skloniti s puta, a ako pak vozimo treba blagovremeno upozoriti vozače iza nas o namerama zaustavljanja, skretanja i uključivanja, jer su upravo to radnje koje dovode do opasnih situacija.

T. Petrov (izvor: RTS)

Foto: Teodora Petrov

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar