a

VIDEO: Zvonačka banja dobila novog vlasnika

Od 25. novembra Zvonačka banja je u posedu Tonija Grčeva, građanina Severne Makedonije iz Strumice, koji je banju kupio od ranijeg vlasnika Jovče Golubova.

Kako je za „Far“ rekao Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije Babušnica, Grčev namerava da potpuno renovira sada urušeni hotel „Mir“ i da od njega napravi objekat visoke kategorije. Takođe, Grčev će podići još jedan objekat za smeštaj turista isto tako visoke kategorije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 619-1024x683.jpg

Ipak, ono što će prvo uraditi, biće sređivanje otvorenih bazena, koji će biti spremni za turiste i izletnike do početka sezone kupanja 2020., dok će kompletno sređivanje Zvonačke banje biti završeno 2021. godine.

Milan Stamenković nije mogao da kaže visinu transakcije između Grčeva i Golubova, jer je iz sfere privatnosti, niti količinu sredstava koju će Toni Grčev uložiti u rekonstrukciju i investiranje, ali je izrazio nadu da za Zvonačku banju dolaze „bolji dani“, podsetivši da je Ugostiteljsko-turističko preduzeće „Pirot“ izdalo hotel u zakup 2007. godine i da je posledica toga sadašnje stanje banje.

Sada već bivši vlasnik banje Jovča Golubov i pored želje i napora, nije mogao skromnim sredstvima da popravi tada nastalu štetu, niti da banju u potpunosti privede funkciji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 620-1024x683.jpg

Zvonačka banja je prvi turistički punkt na teritoriji sadašnjeg Pirotskog okruga, jer je prve turiste primala još daleke 1903. godine, a ambijentom, lokacijom i kvalitetom vode od plus 29 stepeni, još uvek je mesto sa najvećim turističkim potencijalom u okrugu.

Zvonačka banja je blagotvorna i potpomaže u lečenju bolesti koje sve više pogađaju savremeno doba, a to su stres, neureoze i depresija.

Novinar: Teodora Petrov / Slobodan Aleksić / Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
novembar 2019

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar