a

Među srednjoškolcima sve više kockara

Najnovija istraživanja beogradskog Instituta “Batut” pokazuju da se u Srbiji beleži porast takozvanih patoloških kockara. O tome svedoči podatak da u Specijalnu bolnicu za lečenje bolesti zavisnosti dolazi sve više pacijenata.

O ovom problemu za RTS je govorila dr Olivera Sbutega Filipović iz ove bolnice, gde je otvoren Centar za nehemijske zavisnosti.

Prema njenim rečima, simptomi koji ukazuju na zavisnost od kockanja vidljivi su kada osoba ne može da se odupre impulsima kockanja iako dolazi do posledica u ličnom, porodičnom, socijalnom i zdravstvenom domenu.

Istraživanje govori da se svaki treći učenik prvog razreda srednje škole redovno kocka, čemu doprinosi porast igara na sreću poslednjih decenija u Srbiji.

“Ono što je problematično je što pacijenti dođu sa razvijenom dijagnozom bolesti sa 18 godina, a to znači da su sa istom krenuli mnogo ranije. Naši podaci govore da se bolest javlja krajem osnovne, odnosno početkom srednje škole”, rekla je Sbutega Filipović.

Patološko kockanje leči se psihoterapijskim tretmanima i traje oko dve godine.

Bolesti zavisnosti spadaju u kategorije hroničnih bolesti koje traju čitav život, zbog čega se pacijenti uče kako da kontrolišu svoju bolest, a da žive sa njom, dodala je ova lekarka, gostujući u jutarnjem programu RTS-a.

Pripremila: T. Petrov (izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar