Na sastanku u Nišu: Promovisati akcije dobrovoljnog davalaštva kako bi se obezbedili uslovi da krv čeka pacijenta, a ne obrnuto

Povećati akcenat na promociju davalaštva krvi, naročito kod mladih, kako bi se obezbedili uslovi da krv čeka pacijenta, a ne obrnuto, zaključeno je na redovnom godišnjem sastanku organizacija Crvenog krsta iz južne, jugoistočne i istočne Srbije i Zavoda za transfuziju krvi u Nišu.

U radu skupa održanog 2. decembra učestvovali su predsednik Crvenog krsta Dimitrovgrad Nikola Jordanov i sekretar Vesna Todorov. Osim predstavnika organizacija Crvenog krsta iz gradova i opština u pomenutim regionima, skupu su, između ostalih, prisustvovali Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, Ljubomir Miladinović, generalni sekretar ove organizacije, predstavnici Ministarstva zdravlja, kao i predstavnici Zavoda za transfuziju krvi iz Niša.

This image has an empty alt attribute; its file name is 75-1024x683.jpg

Nikola Jordanov je u izjavi za FAR rekao da su teme sastanka bile sagledavanje postignutih rezultata u 2019. i planovi za narednu godinu, kao i aktuelni zadaci Crvenog krsta i lokalnih organizacija u dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Prema rečima Jordanova, cilj je da se nastavi kontinuitet rada organizacija Crvenog krsta na istim principima kao i do sada. On, takođe, ističe da je ukazano na najvažnije aktivnosti lokalnih organizacija, kao što su ostvarivanje programa koji su Crvenom krstu povereni kao javna ovlašćenja – dobrovoljno davalaštvo krvi, obuka iz prve pomoći, delovanje u nesrećama i socijalni program.

„Akcenat je stavljen i na finansiranje ovih humanitarnih organizacija od strane lokalnih samouprava i Republičkog Crvenog krsta, a prisutni su upoznati i sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kao i o Statutu Crvenog krsta koji će u narednoj godini biti usklađen sa Statutom Međunarodne federacije Crvenog krsta“ – ističe Jordanov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 76-1024x683.jpg

Predsednik Crvenog krsta Dimitrovgrad naglašava da je na sastanku konstantovano da kultura davanja krvi i humanosti još uvek postoji, tako da je održan nivo davanja neophodan za normalno funkiconisanje zdravstvenog sistema.

„Od kako je novi Zakon o transfuziji krvi u primeni, postignut je pomak u pozitivnom smislu i uveden red, jer se prikupljenje, obrada, testiranje i distribuiranje krvi vrši iz četiri centra u Srbiji – Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, a porodično davanje odnosno pozivanje rodbine da daje krv su prošlost“ – kazao je on.

Dimitrovgrad se po davalaštvu krvi nalazi na republičkom proseku. U ovoj godini je u sedam akcija krv dao 241 građanin, a do kraja godine preedstoji još jedna kampanja dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuju Crveni krst Dimitrovgrad i Zavod za transfuziju krvi iz Niša, zaključio je Jordanov.

 A. Todorov

Foto: iz albuma Nikole Jordanova

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar