a

Staroplaninska arhitektura deo izložbe u Beogradu

Žensko arhitektonsko društvo – ŽAD, koje okuplja oko 80 arhitektkinja otvorilo je u „RTS Klubu“ u Hilandarskoj ulici u Beogradu tematsku izložbu pod vazivom „Višeslojnost“.

Naziv izložbe odredio je i tematiku, jer je kako stoji u katalogu „višeslojnost karakteristika arhitekture, a uspešna arhitektonska dela komuniciraju na različitim nivoima – od funkcionalnog, preko konstruktivnog, do estetskog“, pa je na njoj preko plakata prikazano ono najbolje što su žene arhitekte uradile ili nameravaju da urade.

This image has an empty alt attribute; its file name is 97-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 98-1024x683.jpg

Izložbu je otvorio kratki dokumentarac “Blago iz dubina: Kuća zaboravljena/ Stara Planina“, u produkciji RTS-a, u kome je doktor arhitekture Gorica Ljubenov glavna naratorka.

Ona je kao primer arhitektonskog sklada Stare planine izabrala selo Gostušu, njen kratki istorijat i karakterističan način gradnje, sa kućama čiji su krovovi od kamenih ploča. To je na neki način i njen plakat koji je pokazan na izložbi i nazvan je „Tradicinalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 99-1024x683.jpg

Gorica Ljubenov, iako iz Peći i ponikla na pomalo drugačijim estestskim vrednostima, svoj poslednji naučni period posvetila je arhitekturi Stare planine. Veliki je pozanavalac ne samo kulturnih znamenitosti staroplaninskih sela nego i arhitektonskog i urbanističkičkog razvoja „staroplaninskih gradova“ – Pirota i Caribroda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 100-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 101-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 102-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 103-1024x683.jpg

Deo izlaganja koje je takođe predvideno u okviru višeslojne izložbe „Višeslojnost“, Gorica Ljubenov će posvetiti upravo tome – Istoriji arhitekture na srpskom delu Stare planine i staroj arhitekturi Dimitrovgrada i Pirota.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Igor Milatović

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar