Na dan Doma zdravlja dodeljena priznanja za postignute rezultate u radu i razvoju zdravstvene zaštite

Dodelom priznanja zaslužnim pojedincima za postignute rezultate u radu i razvoju zdravstvene zaštite, Dom zdravlja u Dimitrovgradu obeležio je svoj dan. Direktor ove zdravstvene ustanove Robert Petrov uručio je plaketu doktoru Nikoli Jordanovu, diplomu medicinskom tehničaru Daliboru Dimitrovu i priznanje medicinskoj sestri Mileni Georgijev. Dobitnik zahvalnice ove godine je preduzeće „Trade Promet“ iz Niša.

This image has an empty alt attribute; its file name is 111-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 112-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 113-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 114-1024x683.jpg

Obraćajući se skupu, direktor Robert Petrov je kazao da je ove godine donet novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim je predviđena optimizacija plana mreže zdravstvenih ustanova. Kako kaže, ono što je sada uočljivo je da one funkcionišu po sistemu “ni na nebu, ni na zemlji” jer se lokalne samouprave ponašaju sa rezervom, zato što nisu više osnivači zdravstvenih ustanova, a Ministarstvo zdravlje još uvek nije preuzelo osnivačka prava. Prema rečima Petrova, takav pristup može samo otežati ionako već teško funkcionisanje Domova zdravlja.

“Samo mali broj zaposlenih, najviše u administraciji, su upoznati sa kakvom problematikom se susrećemo svakodnevno. Naglasio bih da početak ovih reformi i promena se već uveliko oseća i hteo bih javno da pohvalim zalaganje i trud zaposlenih. Međutim, uprkos svemu, naša misija je jasna. Nastavićemo da obavljamo svoje obaveze i posao najbolje što znamo i umemo i što pre prihvatimo pomenutu reformu kao nužnu promenu, lakše ćemo prebroditi sve izazove koja ona nosi” – istakao je direktor.

This image has an empty alt attribute; its file name is 115-1024x683.jpg

Kao jedan od prioriteta ove ustanove Petrov je naveo poboljšanje kadrovske strukture i kvalitet pružanja zdravstvene zaštite.

“Ove godine smo primili još jednog lekara, jednog šaljemo na specijalizaciju iz opšte medicine, a jedna koleginica će se do kraja godine vratiti sa specijalizacije iz ginekologije. Nadam se da će taj trend biti nastavljen i u narednoj godini” – kazao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 116-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 117-1024x683.jpg

Dobitnik plakete dr Nikola Jordanov je u izjavi za lokalne medije istakao da mu nagrada imponuje i ujedno obavezuje za postizanje još boljih rezultata u narednom periodu.

“Ova nagrada nije samo moja i nije uspeh pojedinca, već nagrada celokupnog kolektiva jer se u medicini sve bazira na dokazima i timskom radu. Da bi čovek uspeo treba da bude uporan, da radi svakodnevno na sebi, da je u korak sa vremenom, a ujedno da prati naučna i tehnološka dostignuća i da ih primenjuje. Komunikacija između lekara i pacijenata treba da bude adekvatna, tako da pacijenti osete jedan deo naše empatije prema njima” – zaključio je Jordanov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 118-1024x683.jpg

Zanavljanje kadra prioritet, preobimna administracija teret

“Puno stvari je urađeno u Domu zdravlja, što se tiče nabavke opreme. Nabavili smo digitalni rentgen aparat, ultrazvuk, renovirali i opremili u potpunosti stomatologiju, nabavili stomatološku stolicu. Godinu, dve unazad ja stalno pričam da je nama potrebmo zanavljanje kadra jer mi možemo da posedujemo najbolju zgradu i opremu, ali sve je uzalud ako nema ko da radi sa njom. Do kraja godine očekujemo da se naša koleginica vrati sa specijalizacije sa ginekologije, a da u sledećoj pošaljemo jednu koleginicu na specijalizaciju iz opšte medicine. Taj trend ćemo nastaviti i u budućnosti. U našem radu trenutno se susrećemo sa preobimnom administracijom i zahtevima od strane Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji uvode reformu u svom poslovanju. Rad našeg medicinskog osoblja olakšan, imajući u vidu da su uvedeni elektronski kartoni i recepti” – rekao je direktor Doma zdravlja u izjavi za lokalne medije.

A. Todorov

Foto: Saša Radivoev

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar