U Pirotu otvorena regionalna kancelarija Svetske organizacije slobodnih zona

U Pirotu je prisustvu visoke delegacije, predvođene predsednikom Svetske organizacije slobodnih zona Mohamedom Al Zarunijem, otvorena regionalna kancelarija WFZO iz koje će se upravljati tom organizacijom u ovom delu Evrope, piše portal Pirotske vesti.

Obraćajući se novinarima, Al Zaruni je rekao da je to vodeća organizacija Sloboddnih zona u svetu i da ovde predstavlja sve njene članove.

“Ovo je glas svih slobodnih zona globalno. Organizacija je osnovana 1994. godine, registrovana je u Ženevi, ali je sedište u Dubaiu, u Dubai Airport slobodnoj zoni. Brojimo oko 600 članova i sa ovom kancelarijom imamo 11 regionalnih kancelarija u različitim delovima sveta. Veoma mi je drago što sam u Pirotu i u Srbiji, a posebno zbog toga što će kancelarija koju otvaramo pokrivati svojim aktivnostima ovaj deo sveta i pružati usluge svim zonama iz ovog regiona”, kazao je Al Zaruni.

This image has an empty alt attribute; its file name is 131-1024x683.png

Gradonačelnik Vladan Vasić je rekao da je veoma značajno da Pirot i Slobodna zona Pirot sarađuju sa Svetskom asocijacijom slobodih zona i da je velika čast da predsedik te asocijacije bude gost Pirota.

“Otvaramo kancelariju koja treba da pokriva Srbiju i jugoistok Evrope, što je zaista od ogromnog značaja. Razgovarali smo i sa predstavnicima bugarskih slobodnih zona i kakve oni probleme imaju, i upravo ih uputio na kancelariju u Pirotu. Al Zaruni je i direktor Slobodne zone Dubai, jedne od najvećih i sigurno ekonomski najuspešnijih slobodnih zona u svetu. 35 hiljada firmi radi u okviru slobodne zone Dubai sa 350 hiljada radnika i nema veće firme u svetu koje nema tamo svoje predstavništvo. Dakle, konekcija sa takvim firmama, rukovodstvom i iskustvima je neprocenjiva. Ja se nadam da će Slobodna zona Pirot da se dalje razvija i ono što je njen najveći potencijal za privlačenje investicija su zakonske regulative i pogodnosti koje daje država Srbija, koje pruža Slobodna zona Pirot i koje daje lokalna samouprava. Mi radimo na prezentaciji tih potencijala i zaista se nadam da ćemo imati još investitora” – naglasio je Vasić.

Direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić kazao je novinarima da je veoma značajno to što SZP praktično predstavlja Svetsku organizaciju slobodnih zona, koja ima više od 600 članica po celom svetu sa 10 regionalnih kancelarija.

“Što se tiče našeg proširenja, prva smo zona koja primenjuje jedan nov koncept. Postajemo regionalna zona tako što ćemo imati režim slobodne zone i u Dimitrovgradu za grinfild i u Babušnici za braunfild investicije. To su ujedno i najsavremeniji trendovi u Evropi i svetu” – dodao je Kostić.

Nakon otvaranja kancelarije potpisan je ugovor između WFZO i Nacionalne kompanije industrijskih zona Bugarske.

Izvor: Pirotske vesti / freezonepirot.com

Foto: freezonepirot.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar