a

Međunarodni dan ljudskih prava

Širom sveta Međunarodni dan ljudskih prava se obeležava 10. decembra. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je zvanično proglasila ovaj dan od 1950. godine, kako bi skrenula pažnju „naroda sveta“ na dve godine ranije potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava.

“Svi ljudi su rođeni slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima”, kaže prvi član Opšte povelje o ljudskim pravima. Rođenjem i prvim trenutcima života čovek poseduje ljudska prava. Ona su zagarantovana, neotuđiva i regulisana nizom međunarodnih dokumenata. Povelja kao jedan od globalnih ciljeva UN proglašava i definiše nužnost saradnje među državama radi rešavanja “međunarodnih problema ekonomske, socijalne, kulturne ili humanitarne prirode i unapređivanje i podsticanje poštovanja prava čoveka i osnovnih sloboda za sve bez obzira na rasu, pol, jezik ili veru”, što stoji u prvom članu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 176-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 177-1024x683.jpg

U Republici Srbiji ljudska prava zagarantovana su Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i zakonima i trenutno se bolje poštuju nego u Azerbejdžanu, Turskoj i Rusiji. Međutim, u poređenju sa članicama Evropske Unije, Srbija je nisko na lestvici poštovanja ljudskih prava.

Danas se mnoge organizacije bave borbom za zaštitu ljudskih prava. Neke od njih su Human Rights Watch, Freedom House, UN Watch, Amnesty International, ali i mnoge druge.

This image has an empty alt attribute; its file name is 178-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 179-1024x683.jpg

Međunarodni dan ljudskih prava obeležila je u centru Dimitrovgrada i nevladina organizacija “Nezavisni ženski centar” deljenjem propagandnog materijala, flajera i lifleta.

“Borimo se za ostvarenje ljudskih prava. Mi danas želimo da podsetimo naše građane da imaju ljudska prava i da treba da se bore za njih. Ujedno, danas, završavamo i svetsku kampanju ’16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’”- izjavila je za portal FAR Anelija Dimitrov, predsednica Centra.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar