Pilot projekat olakšanog povraćaja PDV-a

Realizacija pilot projekta pod nazivom ”Unapređenje digitalizovanog sistema povraćaja PDV-a (Porez na dodatu vrednost) putnicima” već je počela na aerodromu „Nikola Tesla“, a od početka naredne godine očekuje se primena tog digitalizovanog sistema u većem obimu i na drugim mestima.

Kako navodi Uprava Carina, navedeni sistem će putnicima znatno olakšati proceduru povraćaja PDV-a, a putnici kojima je obrazac za povraćaj PDV-a popunio operator kojeg je prodavac ovlastio za to, moći će da obave elektronsku proceduru povraćaja PDV-a za robu koju iznose u inostranstvo.

Istovremeno će i dalje biti u opticaju papirni obrasci za povraćaj PDV-a putnicima, koje će popunjavati prodavci koji nemaju zaključene ugovore sa operatorima.

Trenutno su na aerodromu „Nikola Tesla“ postavljena dva kioska za validaciju ličnih dokumenata kompanije „Global Blue“.

Carinski službenici će kao i do sada proveravati ispunjenost uslova za povraćaj PDV-a, pri čemu će detaljan pregled sprovoditi samo ukoliko za to postoji indikacija prema parametrima analize rizika, a ukoliko detaljan pregled nije potreban, odobravaće obrazac za povraćaj PDV-a u elektronskoj formi.

Putnik će potom sam odlučivati da li želi da mu novac od PDV bude uplaćen na karticu ili da mu u tranzitnoj zoni bude isplaćen u gotovini.

Reč je o potpuno digitalizovanom sistemu koji funkcioniše zahvaljujući dobroj povezanosti Poreske uprave, Uprave carina i maloprodajnih objekata koji se uključuju u ovaj sistem da bi se povraćaj PDV-a maksimalno ubrzao.

Prioritet svih državnih organa Republike Srbije je da se promet olakša i ubrza, a zemlja učini još atraktivnijom za strane turiste kojih je iz godine u godinu sve više, pa digitalizovani povraćaj PDV-a, predstavlja značajan korak ka tom cilju i uvodiće se od naredne godine i na drugim terminalima.

 Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar