Negovan Jocić Nes i njegovo pravo na rokenrol

Negovan Jocić Nes je školski psiholog, jer je to diplomirao, to radi i od toga živi, ali Negovan Jocić Nes je mnogo zanimanja i mnogo pasija. Najpostojanija od njih je ljubav prema muzici ili tačnije rokenrolu, zbog koje je naučio ne samo da svira nego i pravi instrumente, pa sada u svojoj kolekciji ima čak 11 gitara. Negovan Jocić Nes je i pokretač rokenrol festivala u Beloj Palanci, bio je član nekih grupa u tom gradu, a nedavno je završio manuskript Istorije rokenrola u svom gradu, za koji traži izdavača. Ambicija mu je da se napravi Istorija rokenrola u Pirotskom okrugu. Za to več ima sadruga. To je naš kolega iz TV Pirot, Borivoje Bora Petrović, koji ima „kostur“ priče o toj temi u Pirotu i više od 700 fotografija.

Traži se treći iz Babušnice ili četvrti iz Caribroda, pa da saga o magiji rokenrola na jugoistoku Srbije bude zaokružena. Negovan Jocić Nes ne sumnja da će se i takvi ljudi pojaviti, jer zna da su s njim nekada delili saznanje da se pravo na rokenrol ne dobija, nego da se za njega treba izboriti, baš kao u pionirskim danima te muzike koja je bila u sukobu sa tadašnjim regulama svih provincijskih i malih gradova tadašnje Jugoslavije . Članak koju vam nudimo je „prvenac“ Negovana Jocića Nesa u njegovoj saradnji za FAR.

Caribrodske grupe na rok fastivalu u Beloj Palanci

Sve je počelo 2008. godine. U organizaciji Centra za kulturu i rokera u Beloj Palanci krenulo se sa organizacijom rok festivala s ciljem da se pokaže i prikaže trenutno aktuelna rok muzika u Pirotskom okrugu.
Do sada je održano 13 festivala i nastupilo je preko 60 rok grupa i pojedinaca, odnosno preko 200 muzičara. Nastupili su rokeri iz Dimitrovgrada, Pirota, Babušnice, Bele Palanke, Niša, Leskovca, Knjaževca i Beograda.

This image has an empty alt attribute; its file name is 206-1024x683.jpg

Nastupale su do sada rok grupe iz Dimitrovgarada: TNT, EASTERN GATE i ROK GENERACIJA.

Rok festivali u Beloj Palanci održavaju se u letnjim i zimskim mesecima.
Imali smo do sada uspešnu saradnju sa predstavnicima Opštine i Ustanove kulture u Beloj Palanci, Balkanrock asocijacijom iz Niša, prodavnicama „Mix Music“ i „Music House“ iz Niša, lokalnom TV stanicom, predstavnicima medija i Centrom za kulturu u Dimitrovgradu, Kancelarijom za mlade u Pirotu i drugim ustanovama.

Asocijacija „Balkanrock“ uspešno prati i reklamira sve događaje u oblasti rok muzike na Balkanu i u svetu, a muzičari iz te asocijacije sviraju u grupama koje dolaze iz Niša.

Inače, festival je pokaznog, a ne takmičarskog karaktera. Pobednik je drugarstvo. Jedna od važnijih stvari je što se muzičari upoznaju i druže. Za vreme koncerta oni se pomažu i sarađuju. Nakon toga, oni organizuju svirke i u drugim gradovima i jedni druge pozivaju na gostovanja. Jedan od ciljeva festivala je i da se podstakne organizacija sličnih festivala i u drugim gradovima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 207-683x1024.jpg

Uglavnom su do sada nastupali gitaristički bendovi, bez sintisajzera. Imali smo prilike da vidimo i čujemo rok muziku različitih muzičkih stilova i pravaca. Grupe su izvodile i svoje autorske kompozicije.

Letnji rok festival organizuje se obično krajem jula meseca, a zimski u vreme učeničkog raspusta. U okviru festivala imali smo i prateće manifestacije kao što su predavanja o rokenrolu, izložbe fotografija vezane za istoriju rok muzike i drugo. Većina koncerata zabeležena je video zapisom.

Rok festival postaje prepoznatljiv u Srbiji, ali i šire.

Piše: Negovan Jocić Nes

Foto: iz albuma N. Jocića

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar