Novi železnički red vožnje od 15. decembra

Na prugama u Srbiji od nedelje 15. decembra stupa na snagu novi železnički red vožnje, koji će važiti do 12. decembra 2020. godine, saopšteno je iz preduzeća Infrastruktura železnice Srbije.

U putničkom železničkom saobraćaju po novom redu vožnje na međunarodnim i domaćim relacijama saobraćaće 353 voza.

Precizirano je da će iz Srbije putnički vozovi direktno saobraćati do Grčke (Solun), Mađarske (Budimpešta), Crne Gore (Bar), Bugarske (Sofija), Slovenije (Ljubljana) i Hrvatske (Zagreb), a iz ovih gradova i do brojnih drugih evropskih metropola.

Jutarnji i večernji vozovi će između Srbije i Crne Gore saobraćati na relaciji Topčider-Bar-Topčider, dok će vozovi za Solun i Sofiju i po novom redu vožnje saobraćati samo tokom letnje sezone, takođe iz železničke stanice Topčider.

U saopštenju je navedeno da će svakoga dana po jedan voz saobraćati između Novog Sada i Budimpešte, kao i između Beograd Centra i Zagreba. Voz na relaciji Beograd Centar – Ljubljana preko Šida, Zagreba i Dobave saobraćaće u periodu od 15. decembra ove godine do 13. januara 2020. godine, kao i u periodu od 20. juna do 15. septembra 2020. godine.

U pograničnom saobraćaju svakodnevno će saobraćati po dva voza između Bogojeva i Erduta, a po jedan između Dimitrovgrada i Sofije u 15:25 sati.

Po novom redu vožnje na relaciji Dimitrovgrad – Niš i obratno saobraćaće tri voza sa polascima iz Dimitrovgrada u 6:50, 11:25 i 15:30 sati.

Broj međunarodnih teretnih vozova povećan je za 58, i to na graničnim prelazima Šid – Tovarnik, Subotica – Kelebija, Vršac – Stamora Moravita i Dimitrovgrad – Kalotina Zapad.

P. Videnov

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar