Manjinski mediji: Nacionalni savet Rusina i NIU Ruske slovo usvojili interni etički kodeks

Unapređenje kvaliteta informisanja i medijskih sloboda u manjinskim medijima

Nacionalni savet rusinske nacionalne manjine potpisao je sa Novinarsko izdavačkom ustanovom „Ruske slovo“ interni etički kodeks, koji će po principima samoregulative, omogućiti da se unaprede standardi u izveštavanju na rusinskom jeziku u Vojvodini i Srbiji, piše Autonomija.

Kodeks će uspostaviti mehanizme, procedure i pravila za unapređenje kvaliteta informisanja i medijskih sloboda u manjinskim medijima, a njegovu izradu pomogli su Medijsko odeljenje Misije OEBS i eksperti Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Jedan od autora kodeksa Boris Varga, ujedno i direktor manjinskog medija „Ruske slovo“, rekao je na potpisivanju kodeksa da ovim korakom žele da „definišu i sami sebe kao medij koji je javni servis građana“.

„Mi definišemo sebe, iako je to već odavno prihvaćeno, da su izdanja ‘Ruskog slova’, štampani i elektronski javni servis na rusinskom jeziku. Važno je što je Nacionalni savet ovaj poduhvat prepoznao ujedno i kao povećanje svojih demokratskih kapaciteta“, rekao je Varga.

Predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Borislav Sakač, rekao je da bi ovaj kodeks trebalo da bude primer i za druge manjinske zajednice.

„Mi smo ovaj naš uspeh predstavili i u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, jer smatramo da je ovo praksa koju bi bilo dobro da slede i ostali nacionalni saveti, kojih u ovom momentu ima 23. Oni su uglavnom su-osnivači ili izdavači raznih manjinskih medija“, rekao je Sakač.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković izjavila je da je ovo značajan poduhvat „u doba lažnih vesti i manipulacije informacijama“.

„Medij treba da promoviše istinu, fakte, da svojoj zajednici omogući da na osnovu jasnih informacija odluči kuda ide. Nadam se da će i drugi nacionalni saveti krenuti ovim pute i krenuti da preispituju značaj medija u borbi za očuvanje kultunih tekovina zajednica“, rekla je Janković.

Kodeks ima četiri poglavlja, u prvom se govori o ulozi manjinskih medija u informisanju zajdnice, a u drugom o kadrovskoj politici sa preporukom da novinari i redakcija treba da učestvuju u kadrovskim procesima i donošenju tih odluka.

Treće poglavlje posvećeno je izborima i praćenju izbora u manjinskim medijima, dok se u četvrtom poglavlju nalaze prelazne i završne odredbe.

Izvor: Autonomija

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar