Budžet opštine Dimitrovgrad za 2020. godinu neznatno veći od ovogodišnjeg – Prioritet ostanak mladih

Budžet opštine Dimitrovgrad za 2020. godinu projektovan je na 797.005.000 dinara, što je za oko 40 miliona dinara više u odnosu na ovogodišnji. Tekuća budžetska rezerva planirana je u iznosu od 12 miliona, a stalna od milion dinara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 392-1024x683.jpg

Predsednik opštine Vladica Dimitrov je istakao da su u 2019. realizovani mnogi kapitalni projekti i da će se sa tim trendom nastaviti i u narednoj godini, ali da će osnovni prioritet i zadatak lokalne samouprave u predstojećem periodu biti da zadrži mlade u Dimitrovgradu, jer na njima, kako kaže, treba da počiva razvoj grada u budućnosti. On je naglasio da će za tu namenu biti izdvojeno oko 15 miliona dinara, a da će ukoliko bude potrebno ta sredstva biti uvećana, po cenu da se opština odrekne nekih investicija.

“Nama je jasno da moramo da izdvojimo sredstva i da probamo da zadržimo mlade, koji bi ostali ovde ako budu angažovani, ali i da pokušamo da neke od njih vratimo, tako što ćemo im ponuditi bolje uslove. Mi smo održali dva okrugla stola sa ciljem da ih animiramo i da nam kažu koje su njihove potrebe, a Program za mlade ćemo definisati u januaru, eventualno februaru. Probaćemo na sve načine da ih zadržimo, bilo direktnim davanjima i subvencijama, bilo kroz razne oblike pomoći i stimulacijom privrednog sektora. Mi smo već konkurisali u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu na projektu izgradnje IT centra, koji bi mogao da okupi mlade iz ove branše. Telekom je spreman da pruži logističku podršku i mislim da je takav projekat interes grada i da će trajati mnogo godina” – rekao je, između ostalog, predsednik opštine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 393-1024x683.jpg

Dimitrov je kazao da će novina od narednog skupštinskog saziva biti uvođenje paušala za odbornike, koji će iznositi od 8.000 do 9.000 dinara po odborniku na mesečnom nivou.

“Preuzeli smo ovaj model od drugih opština u Srbiji koje već primenjuju ovu meru, ali i od lokalnih samouprava u Republici Bugarskoj, koje daju paušal ili platu za svoje odbornike” – naveo je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 394-1024x683.jpg

Odbornici lokalnog parlamenta su usvojili i sledeće odluke: o lokalnim komunalnim taksama, o naknadama za korišćenje javnih površina, o visini naknade za usluge koje vrši Opštinska uprava, o visini boravišne takse, o prevozu građana na teritoriji opštine, o utvrđivanju prava javne svojine opštine Dimitrovgrad na stvarima i prava javne svojine na pokretnim i nepokretnim stvarima sa opštine Dimitrovgrad na Republiku Srbiju bez naknade.

Usvojen je i Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, kao i izmena Pravilnika o dodeli regresa za reproduktivni materijal – veštačko osemenjavanje krava.

This image has an empty alt attribute; its file name is 395-1024x683.jpg

Takođe, na zasedanju su usvojeni i programi poslovanja i rada Javnog preduzeća ”Komunalac”, Sportsko turističkog centra “Caribrod”, Centra za socijalni rad, Narodne biblioteke “Detko Petrov”, Centra za kulturu, Istorijskog arhiva u Pirotu, Crvenog krsta Dimitrovgrad i Opštinskog štaba za vanredne situacije za narednu godinu.

A. Todorov

Foto. Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar