FAR ima nezavisnu uređivačku politiku

Povodom izjave i stavova, predsednika opštine Dimitrovgrad gospodina Vladice Dimitrova upućenih Portalu FAR u emisiji „Aktuelno“ Radio-Televizije Caribrod od 18. decembra tekuće godine, a u vezi sa ne objavljivanjem njegovog „otvorenog pisma“ povodom informacije, koja se pojavila na portalu „Glaspress“ iz Bosilegrada, redakcija portala FAR saopštava sledeće:

Prvo – FAR nema obavezu da objavljuje reakcije na informacije koje nije sam proizveo ili objavio, ni po Zakonu o javnom informisanju, ni po novinarskom kodeksu, ni po principima za koje se zaleže od samog osnivanja, pa tako ni otvoreno pismo gospodina Vladice Dimitrova, i odgovor gospodina Edvina Sugareva, generalnog konzula Republike Bugarske u Nišu, koji bez obzira kako su nazvani, predstavljaju ipak samo reakciju na informaciju koju je objavio neko drugi. U ovom slučaju „Glaspress“.

Drugo – U FAR-u nema cenzure niti povlašćenih. Dokaz tome su informacije iz opštine Dimitrovgrad i iz aktivnosti SNS-a, ali i onih koje su drugačije od stavova stranke koja je na vlasti u Dimitrovgradu i u Srbiji. Dokaz su i vesti iz cele Srbije i Bugarske i skoro iz svih oblasti. Uređivačka politika FAR-a je dakle njegovo autonomno pravo. Isto tako FAR smatra da su i kolege iz RTC-a, objavljivanjem otvorenog pisma gospodina Vladice Dimitrova i odgovora gospodina Edvina Sugareva, takođe iskoristile svoje autonomno uređivačko pravo.

Treće – FAR smatra da je nekorektno pominjanje rodbinskih veza i ulaženje u privatnost bilo članova redakcije, bilo osoba koje su involvirane u predmet otvorenog pisma gospodina Dimitrova, jer nikakve privantne veze nikad nisu, niti mogu uređivati portal FAR.

Četvrto – FAR se uključuje u ovu raspravu samo zato što je pomenut na nekorektan način, u slučaju kome nije dao povoda, niti u njemu učestvovao, niti mu pak doprineo na bilo koji način. Svako dalje tendeciozno pominjanje na ovu temu FAR će smatrati pritiskom na nezavisnu uređivačku politiku, za koju se u protekle četiri godine izborio i od koje ni po koju cenu ne želi da odustane. FAR se ovim povodom više neće oglašavati ili barem ne na ovakav način.

Peto – Medijski prostor FAR-a je uvek otvoren za sve.

Redakcija portala FAR

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar